Reklam
  • Reklam
Finans gündemine dair
Recai Üstün

Recai Üstün

Finans Mentörü

Finans gündemine dair

01 Mayıs 2017 - 14:32

Referandum sonrası ekonomimizden iyi haberler geliyor. Sizler için derlediğim bir kaç haberi ve yorumu ekonomiye dair ışık tutması için paylaşmak istiyorum.

 

Ekonomiye güven artıyor...

TSE açıkladığı verilere göre Tüketici Güven Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3.6 artışla 96 puandan 99.5 puana yükseldi. Bu artışın perakende ve hizmet sektörüne güvenin artmasından kaynaklandığı görülüyor. Referandum sonrası belirsizliğin göreceli azalması tüketicinin ekonomiye güveninin artmasına yol açtığı görülüyor.

Borsada rekor artış...

BIST 100 Endeksi dört gün üst üste zirve yaparak rekor kırdı, 95.106 puana kadar çıktıktan sonra kar satışlarıyla düştü. Borsanın yükselmesinde siyasi belirsizliklerin azalmasıyla yabancı fonların borsaya ilgisinin artması ve yüklü yabancı alımlarının gelmesine bağlıyoruz. 

Dolar inmeye başladı...

Türkiye de hane halkı genel anlayış olarak ekonominin durumunu dolara göre yorumlar. Dolar kuru artarken ekonomide kötüye doğru kur düşerken ise ekonomiyi iyiye doğru gittiğini düşünür. Oysa düşen dolar değil Türk Lirasının artan ve azalan değeridir. Özellikle hükümetin bu yılın başından beri tüketimi ve piyasayı canlandırmaya yönelik aldığı tedbirler, KOSGEB ve KGF teminatı ile piyasaya yaklaşık 140 milyar türklirası fırlaması ve yabancı girişi ile dolar kuru türk lirası karşısında değer kaybetmeye ve son 4 ayın en düşük seviyesi olan 3,56 seviyesine kadar inmesine yol açtı.

Merkez Bankasından sürpriz artış...

TCMB bankalara geç likidite penceresinden verdiği kredi faizini 0.50 baz puan artırarak süpriz yaptı. Böylelikle piyasaya kontrolün faizde kendisinde  olduğuna dair güçlü bir mesaj verdi. 

Ayrıca; vergi gelirlerinin artırılması için e-ticaret sitelerinin vergi mükellefi yapılması çalışmaları vb bazı vergi düzenlemeleri yapılarak devletin bütçe gelirlerinin artırılmasına çalışılıyor. Otellerin doluluk oranlarının yüzde 5,3 artması da turizmde yavaş yavaş bir toparlanmanın habercisi. 

Sonuç olarak; ülkemizde yapılan referandum sonrası kötü bir tablo bekleyen kötümserlerin aksine ekonomide bir bahar havası yaşanmaya başladı. YSK nın kesin sonuçlarının açıklanmasından sonra hükümet kanadından da ekonomiye dair olumlu mesajlar gelmeye deva ediyor. Özellikle Sayın Şimşek ve Canikli yapısal reformların güçlü bir şekilde uygulanacağı, faizlerin kontrol altında tutulacağı ve Varlık Fonu sayesinde 30 yıl ve daha uzun vadeli fonların getirilerek reel sektörün, üretimin ve istihdamın artması için kullanılacağını açıklaması büyük güven vermektedir.

Umarız bu olumlu hava ile beklenen yapısal reformlar güçlü siyasi bir iktidar ile tam kararlılıkla devam ettirilir. Ülkemiz ve halkımız hak ettiği istikrara ve refaha ulaşır.

Son söz; yarına dair iyi umutlar yeşertmeli ve yarin bugünden daha iyi olmak için gayret etmeliyiz. 

Bardağın dolu tarafının da olduğunu unutmadan...

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar