Reklam
  • Reklam
YAYIN YÖNETMENLERİ KDV DESTEĞİNİ DEĞERLENDİRDİ...

YAYIN YÖNETMENLERİ KDV DESTEĞİNİ DEĞERLENDİRDİ...

Gazetelerin genel yayın yönetmenleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kitapta, dergide, gazetede yüzde 8 olan KDV oranının sıfırlanacağı müjdesini değerlendirdi.

11 Şubat 2019 - 16:06

 

Gazetelerin genel yayın yönetmenleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kitapta, dergide, gazetede yüzde 8 olan KDV oranının sıfırlanacağı müjdesini değerlendirdi.

'Okur kitaba yüzde 8 daha ucuz ulaşacak'

Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, gazete tirajlarını tehdit eden sıkıntıların sadece kağıt ile ilgili olmadığını dolayısıyla bu kararın gazetelere çok büyük etkisi olamayacağını söyledi.

KDV muafiyetinin daha çok kitap, dergileri kapsadığını aktaran Albayrak, ''Çünkü gazete kağıdı ithal. Dolayısıyla basın sektörünü zorlayan nokta da burası. Şu an için KDV sıfırlanmasının gazetelere ne kadar olumlu yansıması olacak bilemiyorum. Gazete kağıdı ithal olduğu için doğal olarak dövize bağımlı. Bu da gazetelerin sürekli bir tehdit ile karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Dünyada meydana gelen olası tüm olumsuzluklar veya kağıt sektöründe meydana gelen olumsuz tüm gelişmeler direkt gazetelere yansıyor.'' şeklinde konuştu.

Albayrak, 2018'deki dolar artışı ile beraber basın sektörünün çok daha zor şartlar altında varlığını devam ettirmeye çalıştığına vurgu yaparak, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Biliyorsunuz zaten varlığını zor şartlar altında yürüten bir basın sektörü var. Geçen yılki dolar krizi ile beraber bu şartlar daha da zorlaştı. Maliyet artışı, istihdam ile ilgili sıkıntılar doğal olarak gazeteleri de çok ciddi bir şekilde etkiledi. Dolayısıyla tüm bu olumsuzlukların içinde böyle bir kararın alınması nispeten olumlu bir gelişme. Gazeteler için bir can suyu olabilir ve umarım gazeteler biraz daha rahat nefes alır, daha rahat bir yayıncılık yapar.''

KDV oranının sıfırlanmasının kitapların artışına dolayısıyla kitap okuma oranına da büyük katkı sağlayacağını kaydeden Albayrak, şunları anlattı:

"İstatistiksel bir bilgiye dayanarak söylemiyorum ama görece de olsa kitap okuma konusunda Türkiye'de iyiye gidiş var. Tabii bu toplumsal ve kültürel gelişme ile orantılı da olabilir. Sektörden çok sayıda insanın ortak kanaatı dijital gelişmeler gazeteleri etkilediği kadar kitap sektörünü etkilemedi. Hızlı dijitalleşmeye rağmen insanlarımız hala kağıttan oluşan kitapları okumayı seviyor, okumaktan vazgeçmiyor. Dolayısıyla KDV sıfırlanmasının kitap sektöründe çok daha net bir karşılığı, getirisi olacaktır."

"Kaliteli yayın rekabeti artırır"

Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, kitap ve süreli yayınlarda KDV'nin kaldırılmasının trajdan çok maliyetle ilgili olduğunu ve bu kararla beraber omuzlarından büyük bir yükün kalkacağını söyledi.

Gazete maliyetlerinin aşağı çekilmesi ile birlikte gazetelerin daha kaliteli yayın yapacağına inandığını vurgulayan Şafak, ''Bu kararla beraber gazeteler veyahut genel anlamda basın için gerekli yatırım kaynağı yaratılmış olacak. Yeterli kaynak gazetelere kalite olarak yansıyacaktır. Bu da doğal olarak gazetelerin tirajlarına yansıyacaktır. Kaliteli yayıncılık doğal olarak gazeteler arasında 'daha iyi olma' rekabeti yaratır." dedi.

KDV'nin kaldırılmasının kitap sektörünü daha olumlu etkileyeceğini kaydeden Şafak, şöyle konuştu:

"KDV'nın kaldırılması kitap maliyetlerini düşüreceği için kitap fiyatlarını da düşürür. Dolayısıyla kitaplar, daha az külfetle ve ucuz olarak okuyucuya ulaşmış olacak. Bu da elbette kitap satışlarını olumlu yönde etkileyecektir. Ayrıca 'Türkiye'de az kitap okunmuyor.' fikrine de katılmıyorum. İyi kitap iyi satılıyor. Bir defada 200 bin, 300 bin basılan kitaplar var. Bunlar hiç azımsanacak rakamlar değil yerli yazarlar veya tercüme kitaplar açısından.''

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti