Reklam
  • Reklam
YALÇIN TOPÇU SERGİ AÇILIŞINA KATILDI

YALÇIN TOPÇU SERGİ AÇILIŞINA KATILDI

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Denetleme Kurulu görevi için bulunduğu Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türkiye Bişkek Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde tertiplenen Kültür ve Turizm Bakanlığı ebrû ve minyatür sanatçısı Suna Koçal’ın ebrû sanatının inceliklerini anlattığı seminer ve sergi açılışına katıldı.

24 Nisan 2019 - 17:07

 

Burada yaptığı konuşmada Türklere özgü ebrû sanatının izlerinin en eskisinin  Türkistan bölgesine kadar sürülebildiğini belirten Topçu “atayurdumuz Kırgızistan’da buradan götürdüğümüz ebrû sanatını anayurdumuz Anadolu’dan getirip sergilemede ve tanıtmada emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığımızı, Yerli Düşünce Derneğimizi,  Bişkek Büyükelçiliğimizi, Manas Üniversitemiz ve değerli sanatçımız Suna Koçal hanımefendiyi kutluyorum” dedi.

Topçu konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ebrû eserine bakınca binlerce rengin uyumu ve ahengini görürsünüz”

“Ebrû sanatı,Türklerle birlikte Türkistan’dan Anadolu’ya gelmiş ve bu bize mahsus kağıt süsleme sanatı ebru sanatı 17. yüzyılda Avrupa’ya ‘Türk kağıdı’ adıyla gitmiştir. Ecdad yadigarı bu sanat, görsel zerafetinin yanı sıra, bizlere küçük ve büyük alemlerden, insan gözünün görmeye gücü yetmeyecek bambaşka dünyalara götürür. Ebru eserini seyrederken ruhunuz ve bedeniniz dinlenir, tarifsiz bir huzur ve manevi bir mutluluk duyarsınız. Ebrû eserine bakınca binlerce rengin uyumu ve ahengini görürsünüz. Bir ebrû eserinde çeşitlilik ve çokluk içinde birliği, beraberliği, birbirini tamamlamayı ve  birbirinde mecz olmayı görürsünüz.”

“Bin yıllık birlikteliğimiz ilahi kaderin çizdiği en muazzam ebrû eseridir”

“Türkiyemiz için mozaik ya da nar benzetmesi yapanlara bu vesile ebrûmuzu hatırlatmak isterim. Bin yıllık birlikteliğimiz ilahi kaderin çizdiği en muazzam ebrû eseridir. Ebru bir kere yapılır, bir daha bozulmaz.  Suna Koçal hanımefendiyi ecdad yadigarı, benzersiz zerafet içeren bu bize özgü sanatımızı dünyaya tanıttığı için ve gelecek kuşaklarımıza aktaracak nesillerimize öğrettiği için kutluyorum. “

Büyükelçi Fırat: “Ebru sanatını ata yurdumuzda tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz”

Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat serginin düzenlendiği Cengiz Aytmatov Kırgız Türk Kültür Merkezi’nin  TİKA tarafından yenilendiğini belirterek  “burası açıldığında 'her ay bir kültür faaliyeti düzenleyeceğiz' demiştik. Burada her ay en az iki tane kültür faaliyeti düzenliyoruz. Bugün burada 700 yıllık geçmişi olan Türk ebru sanatımızı tanıtıyoruz. Kırgız basını da ilgi gösterdi. Ebru sanatını ata yurdumuzda tanıtmaktan mutluluk duyuyoruz." dedi.

Açılışa Yalçın Topçu’nun yanı sıra KKTC Kırgızistan Temsilcisi Atınç Keskin, Fransa, İran, Afganistan, Japonya Bişkek Büyükelçileriyle eşleri ve davetliler katıldı. Japon Büyükelçi ebrûya büyük ilgi gösterirken seminer esnasında Topçu, büyükelçiler ve eşleri de Suna Koçal’ın rehberliğinde ebrû yaptı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti