Reklam
  • Reklam
’TÜRK KOMŞULARIMIZLA WHATSAPP GRUBUMUZ VAR’

'TÜRK KOMŞULARIMIZLA WHATSAPP GRUBUMUZ VAR'

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nce (SGDD) gerçekleştirilen kadın buluşmasına katılan mültecilerin Türk komşularıyla arasında oluşan kuvvetli bağ dikkat çekti.

11 Mart 2019 - 12:04

Türk kültürünü benimsemekte fazla zorluk çekmediklerini dile getiren 55 yaşındaki Sara Abdullah, "Türk kadınlarla ilişkimiz çok iyi. Whatsapp grubumuz bile var, mutfak kursundan arkadaşız" derken, Halep'ten kaçarak Türkiye'ye sığınan Safiye Hasan, "Türk komşularımla birlikte kısır ve sarma günleri yapıyoruz. Onlar benim evime gelerek Türk yemekleri yapıyor, ben onlara giderek Suriye yemekleri yapıyorum. Yemek kültürlerimiz birbirimizle örtüşüyor" diye konuştu. Altı yıldır Gaziantep'te yaşadığını ve komşularıyla arasının oldukça iyi olduğunu belirten Huda Abdullah ise, "Evim çok kötü, yaşanılmaz durumda. Ama komşularımla ilişkim çok iyi. O yüzden evimi değiştirmek istemiyorum" dedi.

SGDD tarafından düzenlenen etkinlikte önceki gün bir araya gelen Türk ve mülteci kadınların aralarındaki güçlü bağ dikkat çekti. Komşuluk ilişkilerinin oldukça iyi seviyede olduğunu dile getiren Suriyeli ve Afgan mülteciler hayatın her alanında birbirlerine yardımcı olduklarını, aralarında oluşan bağla birlikte aktiviteler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Türkiye'ye göç etmelerinin ardından birçok zorluğu Türk komşuları sayesinde aştıklarını ifade eden mülteci kadınlar Milliyet'e şunları anlattı:

"WHATSAPP'TAN HABERLEŞİYORUZ"

Sara Abdullah: "Halep'ten çocuklarımla birlikte Antep'e kaçak yollarla geldim. Eşimi savaşta kaybettim. 8 çocuğum var. Dördü erkek, dördü kız. Bir oğlum Almanya'da, biri evli. Kızlarım evli. Engelli bir de kızım var. Oğullarından biri çalışıyor, geçimlerini öyle sağlıyorlar. Savaş biterse ülkeme geri dönmek isterim. Ancak bana göre Türkiye dünya üzerindeki en iyi ülke. Burada mültecilere çok iyi davranılıyor. Türk kadınlarla ilişkimiz çok iyi. Whatsapp grubumuz var, mutfak kursundan arkadaşız. Burada bütün sığınmacılar Türk kadınlarıyla kardeş gibi olduk. Türk yemekleri çok güzel, geldiğimde yapmayı öğrendim. En sevdiğim ise çiğ köfte."

"YEMEKLER BİZİM YEMEKLERE BENZİYOR"

Safiye Hasan: "İki buçuk sene önce Halep'ten Türkiye'ye geldim. Antep'te yaşıyorum. Suriye'deki savaştan ailece kaçtık. Dört çocuğum var; biri kız üçü erkek. Eşimin elinde sorun olduğu için yarım gün çalışabiliyor, bende hasta kızıma bakıyorum. 16 yaşındaki kızım psikiyatri tedavisi görüyor. 10 yaşındaki kızım ise kanseri atlattı, tek gözünde protez var. Çocukları maddi sıkıntılarımdan dolayı okula gönderemiyorum. 16 yaşındaki kızım çalışıyor. Sadece hasta olan kızım okula gidiyor. Türkiye'de yaşamaktan çok mutluyum. Ben Türkmen'im. Türk kültürünün bizim kültürümüzle örtüşen çok noktası var. Yemekler aynı bizim yemeklere benziyor. O yüzden burada yaşama alışırken zorluk çekmedim. Hayatımız düzenli. Maddi sorunlarımız ve sağlık sıkıntılarımız da olmasa hiç problem yaşamayacağız. Hala hayattayız, güçlüyüz, yaşıyoruz. Türk komşularım var beraber kısır günleri yapıyoruz, sarma yapıyoruz. Onlar benim evime gelerek Türk yemekleri yapıyor, ben onlara giderek Suriye yemekleri yapıyorum. Türkiye'deki doğa gerçekten harika. İnsanların enerjisi çok yüksek ve bu gerçekten motive edici bir durum."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti