Reklam
  • Reklam
ŞOKE EDEN SUÇLAMA!

ŞOKE EDEN SUÇLAMA!

Fransa, 30 Haziran'da Paris'te düzenlenen İran muhalefetinin etkinliğini hedef alan saldırı girişiminin arkasında İran istihbaratının olduğunu duyurdu. İran'dan Fransa'nın suçlamalarına yanıt geldi. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Paris yönetiminin "muhaliflere saldırı girişimi" suçlamalarına ilişkin Fransa makamlarının İran'a karşı daha gerçekçi olmasını beklediklerini bildirdi.

03 Ekim 2018 - 09:43

Saldırının arkasında İran İstihbarat Bakanlığından Said Haşimi Moghadam'ın olduğu  belirtildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te, 30 Haziran günü düzenlenen İran  Muhalefeti İran Direnişi Ulusal Konseyinin etkinliğine saldırı planının ortaya  çıkarıldığı ve saldırının Moghadam tarafından yönlendirdiğinin belirlendiği  kaydedildi. Paris yönetiminin açıklamasının, aylar süren araştırmalar ve çok sayıda ülke arasında gerçekleşen bilgi paylaşımı ile elde edilen sonuçlar  ışığında yapıldığını vurguladı.

Saldırıyla ilgili daha önce 3 şüpheli yakalanmıştı. Belçika Federal  Savcılığından yapılan yazılı açıklamada, Amir S. ve eşi Nasimeh N'nin etkinliğe  saldırı hazırlığında olduğu şüphesi üzerine tutuklandığı bildirilmiş, İran asıllı  çiftin irtibatta bulunduğu ve İran'ın Viyana Büyükelçiliğinde diplomat olduğu  tespit edilen Assadollah A. adlı kişinin ise Almanya'da tutuklandığı  duyurulmuştu.

İkilinin Brüksel'de hareket halindeyken durdurulduğu, araçlarında  yapılan aramada 500 gram "TATP" adlı patlayıcı madde ve ateşleme mekanizmasının  bulunduğu kaydedilmişti.

Fransa bugün ayrıca, İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığının İç  Güvenlik Müdürlüğüne ait mal varlıklarını 6 ay dondurduğunu açıklamıştı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İçişleri Bakanı Gerard  Collomb ve Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire'in ortaklaşa yaptıkları yazılı  açıklamada, "Paris'te İran muhalefeti İran Direnişi Ulusal Konseyinin 30  Haziran'da düzenlendiği etkinlikte önlenen saldırı olayıyla bağlantılı olarak  İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı İç Güvenlik Müdürlüğünün mal varlıklarını 6  ay dondurduğu" belirtilmişti.

Öte yandan Fransız basını, Fransa'nın Tahran'a yeni büyükelçi atama  kararını askıya aldığını iddia etti. Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama  yapılmazken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Suriye Özel Temsilcisi görevine  getirilen Fransa'nın eski Tahran Büyükelçisi François Senemaud'un yerine haziran  ayından beri atama yapılmadığı hatırlatıldı.

Fransız basını daha önce de ağustos sonunda Fransa Dışişleri  Bakanlığının diplomatlara ve memurlara, güvenlik kaygısı nedeniyle İran'a  yapacakları seyahatleri ertelemeleri yönünde bir not gönderdiğini iddia  etmişti.

İran'dan Fransa'nın suçlamasına ilişkin açıklama

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Paris  yönetiminin "muhaliflere saldırı girişimi" suçlamalarına ilişkin Fransa makamlarının İran'a karşı daha gerçekçi olmasını beklediklerini bildirdi.

Kasımi, Fransa'nın "İran muhalefetinin etkinliğini hedef alan saldırı  girişiminin arkasında İran istihbaratının olduğu" şeklindeki suçlaması üzerine  yaptığı yazılı açıklamada, ithamları ve iddiaları reddettiklerini belirterek,  Tahran yönetiminin İranlı diplomatın tutuklanmasını "şiddetle protesto" ettiğini  belirtti.

Tutuklanan İranlı diplomatın derhal serbest bırakılmasını isteyen  Kasımi, yaşananların İran ve AB ülkelerinin iyi ve gelişmekte olan ilişkilerini  bozmak için uydurulan bir senaryodan ibaret olduğunu savundu.

Kasımi, ABD ve İsrail tarafından yönlendirilen ve Fransa'da olan  terörist bir grubun senaryoyu sahnelediğini, eldeki bilgilere göre de bu olayda  "düşmanların" belirgin bir rolünün olduğunu ileri sürdü.

Fransa makamlarından İran'a karşı daha gerçekçi olmasını isteyen  Kasımi, bazı "kötü niyetli" kesimlerin İran'ın Fransa ve AB'nin etkili  ülkeleriyle olan derin ilişkilerini bozmayı planladığı uyarısında bulundu.

Fransa, 30 Haziran'da Paris'te düzenlenen İran muhalefetinin  etkinliğini hedef alan saldırı girişiminin arkasında İran İstihbarat  Bakanlığından Said Haşimi Moghadam'ın olduğunu duyurmuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı