Reklam
  • Reklam
Sındır, “Patates üreticisinin yüzüne nasıl bakacaksınız?”

Sındır, “Patates üreticisinin yüzüne nasıl bakacaksınız?”

Patates ithalatından gümrük vergisinin kaldırılmasına ilişkin karara CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır’dan sert tepki.

12 Mart 2019 - 12:59

Ödemiş’te üreticilerle bir araya gelen Sındır, “Türkiye’yi patates ihraç eden bir ülkeyken patates ithal eden bir ülke konumuna getiren bu iktidar utanmalıdır. Patates üreticisinin yüzüne nasıl bakacaksınız? Ödemiş ve tüm Türkiye'deki patates üreticisi bu karara cevabı sandıkta verecek” dedi. 

“TÜKETİM EKONOMİSİNİ İLKE EDİNENLERİN TÜRKİYE’Yİ GETİRDİĞİ SONUÇ BUDUR”

Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanı kararına göre, sıfır gümrük vergili patates ithalatı kararını sert sözlerle eleştiren Sındır, “Bu hükümetin bir üretim politikası yok.  Üretim politikasının, ürün deseni politikasının olmadığı; üretimde verim, kalite, yeterlilik ve sürdürülebilirlik üzerine doğru politikalar üretilmediği sürece Türkiye’de her üründe fiyat dalgalanmalarının olması kaçınılmazdır. Türkiye’yi patates ihraç eden bir ülkeyken patates ithal eden bir ülke konumuna getiren bir iktidar utanmalıdır. Patates üreticisinin yüzüne nasıl bakacaksınız? Peki ithal edilecek patates tohumluk olarak satılırsa ya da kullanılırsa topraklarımıza hastalık bulaştırma riskinin farkında mısınız? Aksi durumda patates üretimini bitirsiniz” dedi.

“ÖDEMİŞ BU KARARA CEVABI SANDIKTA VERECEK”

İktidarın üreticiyi ayağa kaldırmak gibi bir derdi olmadığını, iktidarın yoksulluğu yönetmek istediğini söyleyen Sındır, “Tüketim ekonomisi güden, istihdam yaratmayı, istihdamı büyütmeyi hedeflemeyen sadece tüketim ekonomisini ilke edinenlerin Türkiye’yi getirdiği sonuç gümrük vergisinin sıfırlanmasıdır. Bu ve benzeri kararlar üreticimizi kırdan uzaklaştırmaktan, tarımda istihdam edilen kişi sayısını azaltmaktan başka bir işe yaramaz. Ödemiş’te binlerce aile patates üretiminden geçiniyor. Ve bu ailelerin birçoğunun tarım dışı başka sektörlerden geliri yok. Ama bu aileleri düşünen bir iktidar da maalesef yok. Bu kararla iktidar patates fiyatı aşağıya çekmek istiyor. Ödemiş ve  tüm Türkiye'deki patates üreticisi bu karara cevabı sandıkta verecek” dedi.

“YABANCI SERMAYEYE, BÜYÜK HOLDİNGLERE BOYUN EĞİYORLAR”

Çiftçinin yeniden ayağa kaldırılması gerektiğini ifade ederek sözlerine devam eden Sındır, “Hükümet yabancı sermaye ve büyük holdinglerin lobi faaliyetlerine alet olmuş, boyun eğmiş durumdadır. Ülkemizi yönetenler milli ve yerli kılıfı altında Türkiye’yi net ithalatçı konuma getirdiler. Acilen girdi maliyetlerini düşürecek önlemler almalı. Ürün fiyatlarını üretici ve tüketici lehine düzenleyen çözümler üretmeli. İktidar, Türkiye’de her alanda, her üründe ithalatı teşvik edici politikalar yerine ülkemizin kendi kendine yeter bir ülke haline getirmek için çalışmalar yapmalı. Türkiye Irak’a patates ihraç ederken Suriye’den patates ithal eder duruma geldi. 2017 yılında üretim fazlası vardı, şimdi ne oldu da üretim düşüyor. Bunun sorumlusu kim? Türkiye’yi bu hale getirenler kim? Tabi ki iktidar. Yüzleri kızarmadan bu kararı alanlar hayatlarının şokunu 31 Mart akşamı yaşayacak” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek