Reklam
  • Reklam
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

Niçin sağlıklı yaşam dendiğinde ilk etapta aklımıza beslenme gelir ? Günde en az 3 öğün yaptığımız ve sürekli sıvı ve içecekler dahil vücudumuzu ödüllendirdiğimiz bir eylemde o yüzden. Evet bunun yanı sıra sağlıklı yaşa mak için egzersiz yapmak, sigara, alkol kullanmamak, hijyeni sağlamak , hava kirliliği ve kimyasallardan uzak durmak vs. gibi epigenetik faktörlerin de önemi çok fazla.

14 Mart 2018 - 14:41

Ama sağlıklı beslenme ile ilgili öneriler, ölüm neden leri arasında ilk sıralarda yer alan, yaşam kalitesini düşüren kronik hastalıklardan korunmak için geliştirilmiştir. Bu önerilere şöyle göz atacak olursak ;

En önemli  temel kural, vücudumuzun  enerji alımı ile harcaması  arasındaki dengesini  sağlayıp  vücut ağırlığını uygun sınırlarda tutmaktır. Fazla kilo birçok sağlık sorununun sebebidir. Diyetteki besinlerin çeşitliliği arttırılma lı, her grup besin dengeli bir şekilde sofralarımızda yer almalıdır. Diyetin yağ miktarı azaltılmalı, daha az doy muş yağ tüketilmelidir. Diyetle  alınan  karbonhidratın  büyük çoğunluğu kompleks karbonhidratlardan sağlan malıdır. Basit (rafine ) şekerler ve bunlardan yapılan tatlılar az sıklıkla tüketilmelidir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir çok gıdamızın içinde doğal olarak sodyum ve tuz bulunmaktadır. Ayrıca tuzlanmış, tütsü lenmiş , kömürde pişirilmiş besinlerden kaçınılmalıdır. Daha çok ızgara, suda haşlama ve fırında pişirme tekniği kullanılmalıdır. Daha çok posa tüketilmelidir. Bunun için günlük beslenmemizde  sebze ve meyveler ile  kurubak lagillerin oranı arttırılmalıdır. Sebze ve meyveler ayrıca vitaminler (A ve C vit ) açısından en zengin yiyeceklerdir. Hiç veya az alkol tüketilmelidir. Alkol karaciğer ve sinir siteminin en büyük düşmanı, kilonun en iyi dostudur. Çay ve kahve alımı sınırlanmalıdır. Kalsiyumdan zengin besinler tüketilmelidir. Bunun için süt, yoğurt, kefir ve peynir en yoğun kalsiyum kaynaklarıdır. Aynı şekilde yeterli demir alınmalıdır. Kırmızı et, karaciğer, pekmez ve kuru üzüm iyi miktarda demir içerir. Doğal besinler dışında bilinçsizce takviye edici gıdalar (suplement) kullanıl mamalıdır. Günde en az 1.5 litre su tüketilmelidir.

Özet olarak ; sağlıklı bir diyetle birlikte  hoşlandığınız, yapabileceğiniz  bir egzersizi günlük yaşamınızın bir par çası haline getirebilirseniz  sağlıklı bir ruh haline sahip olacağınız gibi ömrünüzü uzatarak yaşamak için daha çok zamana sahip olabilirsiniz.

Hepinize sağlıklı , bol aktiviteli bir hafta diliyorum…

* Egzersiz ve spor yapanlar için beslenme * kitabından faydalanılmıştır.  Prof. Dr. Gülgün Ersoy - MART 2004 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti