Reklam
  • Reklam
RAHİP BRUNSON’UN DURUMUNDA..

RAHİP BRUNSON'UN DURUMUNDA..

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'yle krize neden olan Rahip Brunson'un durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. "Artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD itibarlı ülke olarak devam etmek istiyorsa, bu dayatmalarla olmaz" dedi.

14 Ağustos 2018 - 14:19

ABD'nin yaptırımlarını 'gayrimeşru' oldukları gerekçesiyle eleştiren Rus mevkidaşı Lavrov, "Türkiye'yle stratejik ortaklığımızın artması için adımlar atılacak" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara’da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la ortak basın toplantısı düzenledi.

Gelen soru üzerine, Çavuşoğlu ABD'yle krize neden olan Rahip Brunson'un durumunda bir değişiklik olmadığını belirtti. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’nın ev hapsindeki rahip Andrew Brunson'ı bugün ziyaret edeceğini söyledi.

ABD ile yaşanan kriz hakkında da konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Artık bu kabadayılık devrinin bitmesi gerekiyor. ABD itibarlı ülke olarak devam etmek istiyorsa bu dayatmalarla olmaz. Türkiye’ye yönelik son saldırılarından dolayı Avrupa’da ciddi bir endişe var. ABD parasını ve elindeki gücü Avrupa ülkelerine saldırmak için de kullanmaya başladı. Dolayısıyla dolardan kaçma isteğini görmeye başladık. İstikrarlı bir Türkiye Avrupa ve tüm komşuları için önemlidir" dedi.

"Stratejik ortaklığımızın artması için adımlar atılacak"

Lavrov da ABD'nin yaptırımlarının, diğer ülkeler arasındaki ticarette doların kullanımını azaltacağını savundu. Milli para birimleriyle ticaret yapmak için çalışmalarının uzun süredir devam ettiğini vurgulayan Lavrov, "Türkiye'yle stratejik ortaklığımızın artması için adımlar atılacak" ifadesini kullandı.

Washington'un kendilerine yönelik yaptırımlarını da hedef alan Rus bakan, "ABD'nin yaptırımları gayrimeşrudur. BM kararlarına göre de tek taraflı yaptırımlar gayrimeşrudur"  diye konuştu.

"İkili ilişkilerimiz her alanda..."

Türkiye'nin davetini kabul ederek büyükelçilere hitap ettiği ve sorularına açık yüreklilikle yanıt verdiği için Lavrov'a, konuşmasının başında teşekkür eden Çavuşoğlu,  "Sergey Lavrov dünyada dışişleri bakanlarının duayenidir. Dolayısıyla ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübesi vardır. Bu tecrübesini büyükelçilerimizle paylaştı.  Birçok konuda Rusya Federasyonu'nun ve kendisinin vizyonunu bizlerle paylaştı"  dedi.

Çavuşoğlu, basın toplantısının ardından düzenlenecek çalışma yemeğinde de ikili ilişkileri gözden geçireceklerini, en son Rusya'da ve Singapur'da bir araya geldiklerini belirterek "İkili ilişkilerimiz her alanda olumlu bir şekilde seyrediyor" diye konuştu.

"Vize konusunda çalışma var"

Türk Akımı, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali gibi projeleri hayata geçirmek için iki ülke liderinin çizdiği çerçevede çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Vize meselesi elbette önemli. Rusya vatandaşlarının ülkemize vizesiz bir şekilde seyahat etmesi bizleri mutlu ediyor. Bu sene Rusya'dan gelen turist sayısında da bir rekor kırılıyor. Daha fazla Rus turisti, dostlarımızı ülkemizde ağırlamaktan elbette mutluluk duyacağız. Bizim vatandaşlarımızın da vize sorunu yaşamadan ki, aramızda yaşanan bir hadise biliyorsunuz, ondan önce vizesiz bir şekilde vatandaşlarımız seyahat edebiliyordu, vatandaşlarımızın vize sorunu yaşamadan Rusya Federasyonu'nu ziyaret etmesini arzuluyoruz. Bu konuda bazı çalışmalarımız var. Belli bir noktadan başlayarak inşallah bu sorunu da çözeceğiz."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı