Reklam
  • Reklam
Prostat kanserini tetikleyenlerin başında sigara ve alkol geliyor

Prostat kanserini tetikleyenlerin başında sigara ve alkol geliyor

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Bedir, "Yaklaşık 6 erkekten 1'i yaşamı boyunca prostat kanserine yakalanma riskine sahiptir. Prostat kanseri genellikle yavaş gelişir ve belirgin semptoma yol açmaz. Hızlı ilerleyen prostat kanseri nadirdir. Tanı araçlarındaki gelişmeler ve beklenen yaşam süresinin artması tanı konulan prostat kanseri sayısını artırmaktadır." dedi.

01 Şubat 2018 - 14:10

Prostat kanserinin, prostat bezinin kötü huylu tümörü olduğunu söyleyen Prof. Dr. Selahattin Bedir, en önemli riskin yaş faktörü olduğunu belirtirken en önemli korunma yönteminin de sağlıklı beslenme olduğunun altını çizdi.

Sigara ve alkol kullanımının prostat kanserini doğrudan etkilediğini belirten Prof. Dr. Bedir, "Sigara, aynı zamanda prostat kanseri tanısı alan hastalarda  hastalığın seyrini hızlandırmaktadır.  Aynı zamanda, alkol kullanımı da prostat  kanserini tetikleyici önemli bir faktördür. Sigara ve alkol kullanımı yerine  yapılacak düzenli egzersizin prostat kanseri gelişimini büyük ölçüde önlediği bir  gerçektir. Yaşam tarzı değişiklikleri yapılmasının yanında hem prostat  kanserinden korunmak için hem de gelişmiş olan prostat kanserinin erken tanısında  düzenli takip oldukça önemlidir. Ailesinde prostat kanseri olanlarda 45 yaşından  sonra, herhangi bir aile hikayesi olmayanlarda ise 50 yaşından sonra PSA ölçümü  ve parmakla rektal muayene yapılması mutlaka önerilmektedir." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti