Reklam
  • Reklam
"Otopark bedelleri, araç bedelinin üzerine bindirilmeli"

"Otopark bedelleri, araç bedelinin üzerine bindirilmeli"

Rıdvan Akgün'ün "Günaydın Türkiye" programına konuk olan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, "Otopark sorunu, müteahhitin değil oto üreticisinin sorunudur. Biz yeteri kadar otoparkımızı yapıyoruz. Satış yaparken de gereken karı koyup satıyoruz ama aracı olmayan vatandaşa haksızlık oluyor. Aslında otopark bedelleri, araç bedellerinin üzerine bindirilmeli" dedi.

24 Ocak 2018 - 15:44 - Güncelleme: 25 Ocak 2018 - 14:08

Her sabah 10:00'da, Kanal İzmir TV'de ekrana gelen Günaydın Türkiye'de, Rıdvan Akgün'ün konuğu Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır oldu. Otopark sorunu hakkında konuşan Necip Nasır, "Otopark sorunu, müteahhitin değil oto üreticisinin sorunudur. Biz yeteri kadar otoparkımızı yapıyoruz. Satış yaparken de gereken karı koyup satıyoruz ama aracı olmayan vatandaşa haksızlık oluyor. Aslında otopark bedelleri, araç bedellerinin üzerine bindirilmeli. Otopark ayrıca dizayn edilip daireyle birlikte satışa çıkarılacak olursa, konut alacak kişiye haksızlık olur. İnşaat firması otopark fiyatına göre daire vermeli, otoparklı ve otoparksız daire satışı yapılmadı" dedi. 

Necip Nasır, söz konusu tavsiyeyi yıllardır federasyon olarak ifade ettiklerini ve bunun sağlıklı konut için çok daha iyi olacağını belirterek "Otopark bedeli, kanun ve yönetmelikleri kapsamayan durumlar içinde yer alıyor. Bakanlığın bir yıldır gündeminde olan, bizim de fikirlerimizi ifade ettiğimiz bir yönetmelik çalışması bulunuyor. İnanıyorum ki daha uygulanabilir bir yasa çıkacak" şeklinde konuştu.

Kentsel dönüşüm hakkında konuşan Necip Nasır, "Şu anda kentsel dönüşüm, arzu edileni vermiyor. Sosyal bir proje olan kentsel dönüşümün eksikliklerinin 2012'den bu yana giderildiğini düşünüyorum. İTÜ profesörlerinin de katılımıyla birçok toplantı gerçekleştirip önerileri bakanlığa sunduk. Bundan sonra çok daha dinamiksel bir kentsel yönetimin olacağını düşünüyorum" diyerek "Ada bazlı planlarda diyelim ki bütün evlerle anlaşılmış bir ev itiraz ediyor. Buradaki kriz yönetimi yerel yönetime düşüyor. Söz konusu evin afet yönetmeliğine uygun olup olmamasının sorgulatılmasıyla bile çözülebilecek sorunlar bunlar. Zaten o ve benzeri evlerin, afet yönetmeliğine uygun olmadığı için yapılan kentsel dönüşüm devletin verdiği yetkiyle çözüm bulunarak hayata geçirilebilir" ifadelerini kullandı.

Müteahhitleri inşaat sektörünün aktörü olarak ifade eden Necip Nasır, ilaç ve silah sektörü kadar önemli olan inşaat sektöründeki bütün sorunların faturasının müteahhitlere kesildiğini ifade ederken, "Olumsuzlukların günah keçisi her zaman müteahhitler olur. Aslında sorunlar bileşenlerden kaynaklanır" dedi. 

Betonun İzmir ile diğer iller arasındaki fiyat farkının İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ın duyarszılığından dolayı ortaya çıktığını söyleyen Nasır, "Ticaret Odası bu duruma çözüm bulamayınca, bizler çözüm bulmak adına Ticaret Odası'na üye olduk" dedi. 

Türkiye şartlarında en mantıklı yatırımın gayrimenkul olduğunu ifade eden Necip Nasır, "Tüm ülkede ve dünyada yaşanacak şehirler arasında gösterilen, geçmişten geleceğe yatırım olabilecek yer olarak özellikle İzmir'de gayrimenkul mantıklı bir yatırım. Parası olan yönelsin" dedi. Tüketicinin emlak alırken dikkat etmesi gereken konulara değinen Nasır, söz konusu olan muhtemel yasada, herhangi bir müteahhitin birlikte çalıştığı grubunda bir sorun çıkarsa, o müteahhitin bir daha iş yapamayacağını belirtti. Böylece fırsatçı ve vurguncu müteahhitlerin de önünün kesileceğini ifade ederek, "Bundan sonra müteahhitlerin rekabet içinde olabilmesi için kurumsallaşmaya ihtiyacı var. Eğer küçükseniz birkaç müteahhit birleşmeye gidin. Artık küçük müteahhitlerin rekabet şansı kalmayacak" dedi.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
 Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Bayram'da yurt genelinde yağışlı hava etkili olacak
Süper Kupa maçı tarihe geçti
Süper Kupa maçı tarihe geçti