Reklam
  • Reklam
METABOLİK VE PSİKOLOJİK ŞİŞMANLIK

METABOLİK VE PSİKOLOJİK ŞİŞMANLIK

Her zaman söylediğim bir cümle ile başlamak istiyorum yazıma, ideal kilo değil sağlıklı kiloyu hedefleyin lütfen. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadın ve erkeklerde, sanıyorum medyanın ve magazin kültürünün de et kisi ile fit ve zayıf bir vücuda sahip olmak görsel olarak öne çıkarılıp çok sağlıklıymış gibi kabul ediliyor.

04 Nisan 2018 - 12:49

Herkes özellikle bayanlar daha zayıf olamadığı için mutsuz. Görüntünüzden memnun  değilseniz  kendinizden de mem nun olmuyorsunuz. Bu yanlış düşünce üzerine  bilgilerimi paylaşmak istiyorum sizlerle...

Peki sağlıklı kiloyu nasıl anlarız?  Dünya Sağlık Örgütünün kabul edip önerdiği iki parametre bize bu konuda en büyük yardımcı. Beden kitle indeksimiz ve bel çevremiz. Bu iki ölçü bize sağlıklı kilo aralığında olup  olmadığımı zı gösteriyor. Beden kitle indeksi, vücut ağırlığımızı  boyumuzun metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesap lanıyor.  Buna göre kişiyi  BKİ 20-25 arasında olursa normal kiloda, 26 -29.9 arasında olursa hafif şişman , 30-35 arasında olursa şişman olarak tanımlıyor. 35-40 arası durumlar metabolik ve fiziksel problemleri yaşatan sorun lar meydana getiren çok şişman olarak tanımlanıyor. 40 ve üzeri durum ise morbit şişman yani ölümcül durum lara kadar giden hastalık durumu olarak değerlendiriliyor. Burada yaş aralığı devreye girdiğinde ise; eğer 20 -30 yaş aralığında iseniz 20-24 aralığında , 31-49 yaş aralığında iseniz 20-25 aralığında , 50 yaş üstü iseniz 25-28 ara lığında kalmayı hedeflemelisiniz. Bu arada kişinin beden kitle indeksi ile beraber bel çevresi, kadınsanız   88cm. erkekseniz 102 cm.’yi geçmemelidir. Unutulmamalıdır ki ,fazla kilo ve şişmanlık vücut yağı artışına bağlı olarak hayati organların  fonksiyonlarını bozarak hastalıklara davetiye çıkartır. Sistemik birçok hastalık ve ortopedik so runlar, kalitesi ,konforu bozulmuş bir hayat ve ömür süresinin kısalması  şişmanlıkla başlamaktadır. Bu durum da uzman bir doktorun muayenesi sonucunda bir beslenme uzmanı veya diyetisyen yardımı ile kilo verilmesi en uygun davranış olacaktır.

Kişilerin metabolik olarak şişmanlık yaşamalarının en önemli sebeplerinden birisi ruhsal (psikolojik) açlık ve bozukluk  yaşamalarıdır. Günümüzde bunun birçok sebepleri var. İnsanlar genelde mutlu olmak için yemek yemeği seçiyorlar. En ufak bir sıkıntıda kendilerine dönük bir eylem olarak birşeyler yemeği ödül olarak hak ettiklerini düşünüyorlar. Hatta bu davranışın en tehlikeli sonucu, gece geç saatlere kadar yenen atıştırmalıklar la alınan kilolar oluyor. Bu sebeple  gerektiğinde ruh sağlığımız açısından bir sıkıntı hissediyorsak ve bu sıkıntı yeme davranışlarımıza yansıyorsa bir uzman yardımı almakta fayda görüyorum.

 

Sağlıklı ve umutlarla dolu bir hafta diliyorum.          

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti