Reklam
  • Reklam
Kiraz diyarında ilk hasat heyecanı

Kiraz diyarında ilk hasat heyecanı

Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticiler hasat heyecanı yaşıyor.

12 Nisan 2018 - 11:56

Türkiye'nin kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticiler, topladıkları ilk kirazları 100-125 liradan piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Yıllık ortalama 60 bin ton kirazın üretildiği Kemalpaşa'da hasat sezonu başladı.

Parlak kırmızı rengi, iri tane yapısı ve uzun raf ömrü gibi özellikleri nedeniyle tercih edilen kiraz türleri, ilçedeki üreticinin ana geçim kaynağını oluşturuyor. Normal hasat döneminden yaklaşık 1 ay önce yetişen kiraz, dallardan kadın işçiler tarafından özenle toplanıyor. 

Erkenci "Cristobalina" kiraz türünü toplamaya başlayan Kemalpaşalı üreticiler, piyasaya ilk kirazı sürmenin mutluluğunu yaşıyor.

İlk kirazların kilogramı 100 liranın üzerinde

Kiraz üreticilerinden Mustafa Özyurt, AA muhabirine, kış aylarının çok soğuk geçmemesi, dolu ve don olayı yaşanmaması sayesinde ilk mahsulün çok iyi olduğunu söyledi. 

Geçen yıla oranla bu yıl kiraz rekoltesinin daha iyi olduğunu belirten Özyurt, "İlk kirazı topluyoruz, İstanbul'a göndereceğiz. 100-125 liradan satacağız. Yıl iyi gidiyor, bu yıl çiftçi senesi. İşçiler her çıktıkları yerden 1 kova indiriyorlar, mahsul çok güzel. Şu anda Cristobalina türünün hasadını yapıyoruz sonra diğerleri olacak. Bu yıl inşallah ihracata bol miktarda gidecek, ihracat olmazsa olmaz şimdiden ihracatçılar gidip gelmeye başladılar. Buradan 1 kilogram bile ihraca giderse biz mutlu oluruz. Kiraz bu yıl bol olacak fiyatlar düşecek." dedi. 

Kiraz üreticisi Serhat Sungur da ilk mahsulün gayet güzel olduğunu ifade etti. 

Bereketli bir sezon geçirmeyi beklediklerini söyleyen Sungur, "İlk mahsul olduğu için heyecanlıyız. Kilogramını 100-125 liradan vermeyi düşünüyoruz. Geçen yıl verim daha düşüktü, mevsim ılıman geçti don olayı olmadı bu da mahsulümüze yansıdı." diye konuştu.

Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Bülent Oray da ilçede 86 bin dekarlık alanda kiraz üretimi yapıldığını dile getirdi.

Yıllık ortalama 60 bin ton kiraz üretildiğini belirten Oray, hasadın ilk olarak ovada başladığını ardından yüksek rakımlı dağ köylerinde devam ettiğini bildirdi. 

Oray, şu an fiyatların yüksek olduğunu, tüketicilerin üretimin artmasıyla gerçek rakamları göreceklerini söyleyerek şunları kaydetti:

"Piyasadaki ürünlerin farklı pazarlarda değer bulması fiyatları istenilen seviyelere çekecektir. Kemalpaşa Ziraat Odası olarak bu yıl bununla ilgili bir çalışmamız var. Kemalpaşa Merkez Tarımsal Kalkınma Kooperatifini hayata geçirdik. Kooperatif üzerinden direk marketlere ürün vereceğiz, yani üreticiyle tüketiciyi buluşturmak için çalışmalarımız var. Kemalpaşa üreticisinin elindeki kirazı tüketiciyle buluşturma yönünde iyi bir çalışmamız var." dedi. 

Kaynak: AA

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti