Reklam
  • Reklam
KAMİL OKYAY SINDIR’DAN İZMİR AÇIKLAMASI

KAMİL OKYAY SINDIR'DAN İZMİR AÇIKLAMASI

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir’in Aliağa ilçesinde meydana gelen petrol sızıntısını TBMM gündemine taşıdı.

06 Eylül 2018 - 12:11

"CANLILARIN YOK OLMASINA NEDEN OLACAK"

Aliağa’da denizde yaşanan petrol sızıntısının rüzgarın etkisiyle Foça sahillerine kadar ulaşan bir kirlilik meydana getirdiğini belirten Sındır, TBMM’ye verdiği araştırma önergesi hakkında açıklamalarda bulundu. Sındır, “Meydana gelen petrol sızıntısının denizlerde bulunan canlıların zehirlenmelerine, hem tür açısından hem de sayı açısından azalmasına, yani yok olmasına neden olacaktır. Dolaylı yoldan da olsa bu durum insanlara yansıyacak ve beslendiğimiz deniz canlılarının sağlıksız olması nedeniyle insanlarda cilt tahrişlerine, göz tahrişine, körlüklere, akciğer ve karaciğer problemlerine, bölge balıkçısının ekonomisine, küresel ısınmanın artmasına ve iklim değişikliğine neden olacak. Doğa ve sağlığımız tehdit altında. İvedilikle TBMM’ye sunmuş olduğumuz araştırma önergesi ile inceleme ve gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla bir komisyon kurulmalı”  dedi.

“KÜRESEL ISINMANIN VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YEGANE KAYNAĞI”

Önergede dünyada yaşanmış petrol kazalarına da atıfta bulunan Sındır, “Dünya tarihinin en büyük Petrol kazası örneği Meksika Körfezi’nde gerçekleşen Deepwater Horizon Petrol Sızıntısı’dır. Kazanın olduğu bölge doğal ekolojik alanı olan, koruma altındaki Kemp’s Ridley kaplumbağalarının kitleler halinde öldüğü ve kazanın olduğu günden bugüne birçok deniz canlısının çoğalamadığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir. Kazanın etkisi Meksika Körfezi’yle sınırlı kalmamış, Louisiana ve Mississipi Deltası’nda da balıkçılık ve turizm büyük ölçüde etkilenmiştir” dedi. Önergede denize karışmış olan fosil yakıtların küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin yegane kaynağı olduğu hatırlatan Sındır, bu tarz kazaların etkilerinin uzun yıllar devam ettiğine, insan ve canlı hayatını ciddi oranda etkilediğine dikkat çekti.

"VAKİT KAYBEDİLMEDEN ARAŞTIRILACAK"

Daha önce İzmir’in Çeşme ilçesinde karaya oturan Lady Tuna isimli gemiden denize tonlarca yakıt sızdığını hatırlatan Sındır, olay sonrası bilirkişi raporlarında geçen “Ekosistemin tüm unsurlarında telafi edilemeyecek zararlar meydana gelmiş ve etkileri önümüzdeki onlarca yıl devam edecektir” ifadelerini hatırlatarak Aliağa’da yaşanan petrol sızıntısının acilen vakit kaybetmeden araştırılması için konunun TBMM tarafından ivedilikle ele alınması noktasında gerekli tüm girişimleri yapacaklarını vurguladı.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek