Reklam
  • Reklam
Hülya Özel Yazdı... ÖĞÜNLER VE YEME KONTROLÜ

Hülya Özel Yazdı... ÖĞÜNLER VE YEME KONTROLÜ

Beslenmenin önemi ve yeme kontrolündeki önemli detayları sizleri için kaleme aldım...

28 Mart 2018 - 17:28 - Güncelleme: 28 Mart 2018 - 18:04

ÖĞÜNLER VE YEME KONTROLÜ

Yemeğimi  hangi saatte yediğim niye bu kadar önemli, önemli olan çok yemek yememem … Dediğinizi duyar gibiyim. Bu önemli bir hata aslında . Çünkü öğünler ve öğünlerde yenen miktarlar sadece kilo kontrolü için değil sindirim sorunları (hazımsızlık) , reflü, ülser, gastrit ,ülseratif kolit gibi sorunlar yaşayanlar için de çok önemli.

Günümüzde  bu hata çok yapılıyor . Yani öğün atlamalar çok normalmiş gibi kabul ediliyor. Oysa kahvaltı öğünü günlük beslenmemizde en önemli öğünlerden birisidir. Her yaş gurubu için özellikle okul çağındaki çocuklarda kahvaltıyı güçlü ve proteinden zengin hale getirmek, derslerdeki  başarı  kadar sosyal ilişkileri  sağlamada da ö nem teşkil ediyor. Ve yeterli ve dengeli bir kahvaltı  gün içinde enerjiyi harcama açısından biraz daha rahat davranacağımız bir öğün… Aynı şekilde öğle öğünü de yediklerimizi harcama açısından şanslı görülmesi gereken bir öğün. Bütün gün hareket halinde olmamız , koşuşturmalarımız bu öğünlerde fazla tüketimi akşama kadar harcama şansı veriyor bizlere. Akşam öğününe gelince; anadolu mutfağının zenginliği akşam öğününde bize hiç sağlık sunmuyor maalesef. Hareketi oldukça az ve uyku dönemine girmeye çalışan bir vücuda tıka basa yemek yedirmek hele hele de geç yatan biriysek gece boyunca atıştırmak kilo almak ve sindirim sorunları için en büyük riski oluşturuyor. Bu ufak bir sorun gibi görülen öğün miktarları ve saatleri kilo ve şişmanlığın en büyük sebeplerinden birisidir. Beslenme kontrolüne gelince kimler bu kontrole daha gerek duyuyor acaba?  Eğer sık yolculuk yapıyor, yoğun tempoda yaşıyor ve öğün atlıyorsanız, rutin olarak diyet yapıp bozuyorsanız  kaybettiğiniz kiloyu geri kazanı yorsanız, et ve süt ürünlerini sınırlı tüketiyorsanız, stresli bir yaşam sürdürüyorsanız, yoğun egzersiz yapıyorsanız, kronik yorgunluk  hissi duyuyorsanız, yiyeceklerle  ilgili takıntı ve kontrol dışı oburluk davranışınız varsa, metabolizmanız yavaş ve az yemekle bile kilo kontrolü sağlayamıyorsanız ,vitamin- mineral tableti kullanıyorsanız veya kullanmayı düşünüyorsanız,  kan kolesterol, şeker düzeyiniz ve kan basıncınız yüksekse veya bu risklere eğiliminiz varsa, sağlığınız için iyi bir yatırım yapmak istiyorsanız bir beslenme uzmanından en iyi yiyecek seçimleri ile ilgili bilgi almalı ve beslenme kontrolü yaptırmalısınız. 

Unutmayın ki, sağlıklı ve düzenli öğünler , yeterince hareketli olmak , yeterli ve dengeli beslenmek yaşam kalitenizi ve ömrünüzü uzatır.               

                 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti