Reklam
  • Reklam
HER İKİ EVDEN BİRİ DEPREME KARŞI SİGORTALI !

HER İKİ EVDEN BİRİ DEPREME KARŞI SİGORTALI !

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, DASK'ta şu anda yaklaşık yüzde 51 sigortalık oranına ulaşıldığını belirtirken, Türkiye'de, her iki evden bir tanesinin depreme karşı sigortası olduğunu söyledi. Kayacı ayrıca İstanbul da yüzde 60’lara yakın bir sigortalılık oranı bulunduğunu açıkladı.

09 Nisan 2019 - 10:40

Türkiye’de, depreme dayanıklı bina bilincini artırmak amacıyla DASK tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması’nda üç gün sürecek final heyecanı başladı. Yarışmaya 47 üniversiteden 75 takımın başvurduğu belirtildi. Elemeleri geçen 24 takıma ait bina model maketleri, İstanbul Osmanlı Arşivleri Kağıthane Binası’nda yapılan finalde depremi simüle eden sarsma masasında test edildi. DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı ve Yarışma Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik konu hakkında açıklamalarda bulundu.

“Toplam poliçe sayımız 9 milyonu aşmış durumda”

Türkiye'de sigortalılık konusunda bilgilendirme yapan Murat Kayacı, “Genel itibari ile bakıldığımızda, şu anda yaklaşık yüzde 51 sigortalık oranına ulaştık. Toplam poliçe sayımız 9 milyonu aşmış durumda. Sistem uygulamaya girmeden önce, 1999 depremi tarihi itibari ile baktığımız da yaklaşık 500 bin sigortalı konut varken, şu anda 9 milyonu aşmış durumda. Türkiye de her iki evden bir tanesinin depreme karşı deprem sigortasının olduğunu söyleyebiliriz. Daha önceden deprem geçirmiş, daha önceden deprem felaketi ile karşılaşmış bölgelerde sigortalılık oranının daha yüksek olduğunu söyleyebiliyoruz. Marmara bölgesi de bu açıdan baktığımız Türkiye de yüksek sigortalılık oranına sahip. İstanbul da yüzde 60’lara yakın bir sigortalılık oranı bulunmakta” dedi.

Yarışmanın bu yıl 5’incisini düzenlediklerini dile getiren Kayacı, “Depreme Dayanıklı Bina Tasarım Yarışması'nın amacı, isminden de anlaşılacağı üzerine depreme dayanıklı binaları tasarım etmeye yönelik. Bu konuda öğrencilerimizin bilgi birikintilerini arttırabilmek, onları teori bilgilerini pratiğe dönüştürebilmek, bu vesileyle de toplumda depreme karşı bilinci artırabilmeyi amaçlandırıyoruz” şeklinde konuştu.

“Türkiye'de yapılar çok büyük farklılıklar gösteriyor”

Türkiye'de yapılar çok büyük farklılıklar gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Erdik, “Çok büyük varyasyonlar var. Çok iyi ve çok kötü yapılar var. Bu doğrudan doğruya deprem şartnamesine uyumla ilgili bir konu. Bizim için iyi yapı; deprem şartnamesine uygun olarak yapılan yapıdır. Usta elinden çıkmış, mühendislik hizmeti görmemiş yapılarımız da çok. Zamanla bu yapıların azalacağını ve deprem şartnamesine uygun yapılar haline geleceğini tahmin ediyoruz.  İstanbul'daki yapılar, Türkiye'nin geline çok farklı değil. Özellikle 1999 depreminden sonra İstanbul'da yapılarda çok büyük iyileşme oldu. Sebepleri değişik. Bir tanesi halkın bilincinin artması, ikincisi o dönemde enflasyon düştüğü için depremden sonra büyük yatırımcıların devreye girip büyük sitelere imza atması. Kat karşılığın fazla bir uygulama olmaması. 2000 yılı sonrası İstanbul'daki yapıların daha iyi olduğuna eminim. Geçmişten kalan bir stokta var. Onlarında peyderpey elden geçmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek