2 milyon göçmen daha gelebilir!

İnsani Yardım Koordinatörü Panos BM Suriye Krizi için , İdlib'le ilgili önemli açıklamalar yaptı. Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmanın fiili olarak geçerliliğini yitirdiğini savunan Moumtzis, bölgedeki çatışmaların yoğunlaşması halinde 2 milyon göçmenin daha Türkiye’ye girmek isteyebileceğini söyledi.


 2 milyon göçmen daha gelebilir!

Rusya'nın destegiyle yürütülen İdlib'de hava saldırı ve kara operasyonu şimdiden onbinlerce kişinin evlerini terk etmesine neden oldu. BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, ‘‘Kaygımız, bunun devam etmesi, sayıların artması ve çatışmaların yoğunlaşması halinde gerçekten yüzbinleri, bir milyonu hatta iki milyonu Türkiye sınırında görebilecek olmamız'' ifadelerini kullandı.

Nisan'dan beri devam eden saldırı özellikle İdlib'in güneyinde, Hama ve Lazkiye arasındaki bölgede yoğunlaşmakta. Bunlar Devlet Başkanı Beşar Esat ve isyancılar arasında geçen yazdan bu yana görülen en şiddetli çatışmalar olduğu söyleniyor.

‘ANLAŞMA DEVRE DIŞI’

Moumtzis, Cenevre'de Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bölgede insani krizin tırmandığını ve Türkiye'yle Rusya arasında yapılan çatışmasızlık anlaşmasının artık fiili olarak devre dışı kaldığı söyleminde bulundu.

Moumtzis: 

‘‘Sivillerin yaşadığı bölgelerde, yerleşim yerlerinde ve kentlerde, hastane ve okulları hedef alan ya da etkileyen bir saldırı görüyoruz ve bu uluslararası insani yardım kanunlarına aykırı'' dedi.

Moumtzis'e göre yardım organizasyonları saldırıların hedefi olmamak için konumlarını taraflara bildiriyor. Fakat hastanelere düzenlenen saldırıların ardından birçok yardım çalışanı hedef olmaktan kurtulamıyorlar.

 ‘‘İnsanlık hatırına artık buna bir müdahale edilmeli'' ifadesinde bulunan Moumtzis, BM bu yıl Suriye'de insani yardım faaliyetleri için 3.3 milyar dolara ihtiyacı olduğunu belirtti. Bağış sözlerine rağmen bu rakam 500 milyon dolarda kaldı.