VARANK: "TASARIM DESTEKLERİ VERİYORUZ!"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank "KOSGEB aracılığıyla tasarım destekleri veriyoruz. Desteklerden faydalanan firmalar, yararlanmayan firmalara göre yurt içi satışlarını yüzde 48, Ar-Ge harcamalarını yüzde 30 artırdı." dedi.


VARANK:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tasarım faaliyetlerine KOSGEB aracılığıyla destek verdiklerini belirterek, "Desteklerden faydalanan firmalar, yararlanmayan firmalara göre yurt içi satışlarını yüzde 48, Ar-Ge harcamalarını yüzde 30, çalışan sayılarını yüzde 14 ve faaliyet karlarını yüzde 64 artırdı." dedi.

Varank, Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) düzenlenen, Türk Tasarım Danışma Konseyinin 18. Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, tasarımın yüksek teknolojili ürünlerden otomotive, ev eşyasından tekstile kadar her alanda kullanılan stratejik bir araç olduğunu söyledi.

Ürünlerin teknolojik ve fonksiyonel özelliklerinin yanı sıra tasarımlarının kalitesinin de rekabet avantajı sağlamada önemli bir rol oynadığını ifade eden Varank, "Fiyat, kalite ve performans açısından benzer ürünlerin yer aldığı bir piyasada, özgün ürün kimlikleri oluşturarak ön plana çıkmanın temel anahtarı tasarım olmuştur." diye konuştu.

Varank, ürünlerin yaşam döngüsündeki kısalmanın firmaları kısa zaman dilimlerinde daha fazla Ar-Ge ve tasarım yoluyla yenilik yapmaya sevk ettiğine işaret ederek, tasarımın Ar-Ge'ye göre daha düşük maliyetli olduğunu kaydetti

Tasarım yoğunluklu sektörlerin, istihdama ve milli gelire ciddi katkı sağladığını vurgulayan Varank, şöyle devam etti:

"Başta KOBİ'ler olmak üzere, tüm üretici aktörlerin tasarım sürecini etkin şekilde kullanıp yönetmesi hayati öneme sahip. KOSGEB aracılığıyla tasarım destekleri veriyoruz. Desteklerden faydalanan firmalar, yararlanmayan firmalara göre yurt içi satışlarını yüzde 48, Ar-Ge harcamalarını yüzde 30, çalışan sayılarını yüzde 14 ve faaliyet karlarını yüzde 64 artırdı."

Varank, Türkiye'nin yılda 42 bine ulaşan tasarım başvurusu sayısıyla dünyada ilk 5'te yer aldığını belirterek, uluslararası tasarım yarışmalarında ülkenin aldığı ödüllerden söz etti.