Reklam
  • Reklam
FUAT OKTAY’ DAN AÇIKLAMA

FUAT OKTAY' DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Üniversite dediğimiz şey sadece kamudan aldığı bütçeyle yaşayan, sadece onunla bir şeyler üretebilen bir yapı asla değildir ve olmamalıdır. Proje üreten ve bununla ilgili finansman desteği alabilen bir yapı olmalı üniversiteler." dedi.

19 Şubat 2019 - 14:01

Oktay, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nde dün düzenlenen Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm Projesi Tanıtım Toplantısı'na katılan bölge üniversitelerinin rektörleriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, toplantıda yaptığı konuşmada, son dönemde yükseköğretim alanında önemli yatırımlar yapıldığını, üniversite sayısının büyük ölçüde arttığını belirtti. Şu an 206 olan üniversite sayısının daha da artabileceğini ifade eden Oktay, "Artık biz nitelik istiyoruz. Öğrencimizde, öğretim üyemizde, üniversitemizde kalite istiyoruz. Kendi içimizde birbirimizle olan mukayese boyutunda değil gerçekten uluslararası boyutta bir kalite, rekabet istiyoruz. Uluslararası alana gittiğimizde alnımız açık, dimdik durup, 'benim a, b, c üniversitem senin üniversiten ile rekabet edebilecek boyuttadır' diyebilmemiz lazım." diye konuştu.

- "İlk 100'de olmak zorundayız"

Oktay, her gün parametrelerin değiştiği, risklerin tavan yaptığı bir coğrafyada yaşadıklarına dikkati çekti.  Böyle bir ortamda üniversitelerin daha canlı, duyarlı, toplumsal konulara ve bölgesel konulara ilgi göstermesi gerektiğini anlatan Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En önemli beklentimiz, ilk 100'de üniversite istiyoruz. Biz ilk 100'de olmak zorundayız. Tabii burada bütçe konusu ön plana çıkacaktır. Üniversite, sadece kamudan aldığı bütçe ile yaşayan, sadece onunla bir şeyler üretebilen bir yapı asla değildir ve olmamalıdır. Proje üreten ve bununla ilgili finansman desteği alabilen bir yapı olmalı üniversiteler. Buna ilişkin yasal bir boşluk yok diyebiliyorum. Varsa da biz bunun önünü açarız. Önemli olan ülke sınırlarının ötesinden bunu alabilmek ve ülkeye getirebilmek. Kaynaklar dediğimizde gözümüzü bütçeye dikersek fazla bir şey konuşamayız. Ne kadar muhteşem şeyler konuşsak da geleceğimiz yer sınırlıdır. Bu konuştuğumuzu biz yerel yönetimlerin, illerin kalkınmasıyla ilgili de dile getiriyoruz. Herhangi bir ilin gelişmesi sadece ve sadece o ilin kamudan aldığı pay ile olamaz, mümkün değildir. Kendi kaderinizi kendi elinize almak durumundasınız. Üniversitelerin şehirleriyle bütünleşmeleri, şehrin sorunlarıyla ilgilenmeleri, şehir ve bölgenin kalkınmasına dönük çözümler üretmeleri ufkumuzu açacak ana alanlardan biri olacak."

Oktay, kamuda, bakanlıklarda yeni bir çalışma başlattıklarını, var olan uluslararası fonların tespitini istediklerini dile getirdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı