Reklam
  • Reklam
Erken Emeklilik !

Erken Emeklilik !

Şeker Hastalarına Erken Emeklilik, İşte Detaylar

21 Mart 2018 - 12:37

Şeker hastalarına erken emeklilik müjdesi

Sosyal güvenlik mevzuatımız çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalı çalışanlara erken emeklilik hakkı tanıyor.

YAŞIN ÖNEMİ YOK

Eğer doğuştan bir engel varsa, yaş şartına bakılmadan daha az sürede emeklilik imkanına kavuşuluyor. Yine sonradan çıkan rahatsızlıklarda da malulen emeklilik ya da iş görmezlik gibi kolaylıklar sunuluyor. 

YÜZDE 60 KAYIP

Son yıllarda diyabet (şeker) hastalığının yaygınlaşması ve çalışmayı engelleyici boyutlara ulaşması malulen emeklilik talep ve isteklerini artırdı. Bu konuda tabi bazı şartların olması gerekiyor. Öncelikle malulen emeklilikte rahatsızlığın sigortalı çalışan olduktan sonra, yani çalışırken ortaya çıkması ve çalışma gücünün en az yüzde 60 oranında kaybedilmiş olması gerekiyor.

GÜN ŞARTI 1800

En az 10 yıl yani 1800 gün prim ödenmiş olması isteniyor. Tabi çalışma gücünün kaybının sevk edilen hastane raporuyla belirlenmesi ve bu raporun SGK tarafından da onaylanması şartı en önemli kıstaslardan biri. Eğer diyabet hastalığınız sizin çalışma gücünüzün yüzde 60 kaybına yol açmış ise malulen emekli olmaya hak kazanırsınız. SGK Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde şeker hastalarının malulen emekli olabilmeleri için rahatsızlığı insan vücudunda en az üç organı bozması gerektiği de belirtiliyor. Bu durumu doktor raporları belirleyecek.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DA

Kronik hastalara aylık 1085 lira geçici maaş bağlanacak, ayrıca 600 lira da sağlık harcamaları için ek ödeme yapılacak. Bu uygulama, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülecek. Uygulama kapsamında ilk olarak tüberküloz ve kızamık hastalığının neden olduğu beyin hastalığı Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) ile mücadele eden hastalara ödeme yapılacak, önümüzdeki dönemde ise tüm riskli hastalıklar kapsam içine alınacak.

KAYMAKAMLIKLARA...

SSPE hastalarının ‘Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik’te belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenmiş sağlık kurulu raporunun elinde bulundurması gerekiyor. Yardım isteyen vatandaşların ikametgâhlarının bulunduğu il/ilçede yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) vakıflarına başvuruda bulunması gerekiyor. Bizzat başvuruda bulunamayacak durumda olan vatandaşların müracaatları ise kendileriyle aynı ikamet eden yasal velileri/vasileri aracığıyla alınacak.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti