Reklam
  • Reklam
ERDOĞAN VE NAZARBAYEV’DEN ORTAK BASIN TOPLANTISI

ERDOĞAN VE NAZARBAYEV'DEN ORTAK BASIN TOPLANTISI

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev FETÖ ile mücadele konusunda fikir alışveriş yaptıklarını belirterek, "Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk ve ilgili arkadaşlarımızı görevlendirdik." dedi.

13 Eylül 2018 - 16:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, baş başa  görüşmeleri ve katıldıkları Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı'nın  ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına "Sayın Cumhurbaşkanı, değerli Aksakalım" diyerek, başlayan  Erdoğan, Türkiye ve Kazakistan arasındaki YDSK Toplantısı'nın üçüncüsü  vesilesiyle bir araya geldikleri Nazarbayev ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet  duyduğunu belirtti. "Türk dünyasının Aksakalı'na bir kez daha sizlerin huzurunda hoş  geldiniz diyorum." ifadesini kullanan Erdoğan YSDK'nın ikincisinin 2015'te  Kazakistan'da düzenlendiğini anımsattı.

Erdoğan, Nazarbayev ile Kırgızistan'daki Türk Konseyi 6. Zirvesi  dolayısıyla 3 Eylül'de bir araya geldiklerini hatırlatarak, bugün  gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinde ikili gündemlerindeki  tüm konuları samimi şekilde değerlendirme imkanı bulduklarını kaydetti.

Son derece kapsamlı ve verimli istişareler yaptıklarını aktaran  Erdoğan, ziyaret vesilesiyle iki ülke arasında 5 belgenin de akdedildiğini  bildirdi.

"FETÖ ile mücadele konusunda fikri alışveriş yaptık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Ankara'da toplanan Türkiye-Kazakistan  Yatırım Forumu kapsamında toplam portföyü 2 milyar dolara yaklaşan 20'den fazla  belgenin, iki ülkenin ilgili kurumları ve özel sektör firmaları arasında  imzalandığını vurguladı.

"Görüşmelerimizde FETÖ ile mücadele konusunda bir fikri alışveriş  yaptık." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu örgütün ülkemiz, milletimiz ve varlık gösterdiği tüm ülkeler için  oluşturduğu tehdidi tüm boyutlarıyla ortaya koyduk ve ilgili arkadaşlarımızı  görevlendirdik. Bugün ayrıca ekonomi, ticaret, savunma, kültür ve eğitim başta  olmak üzere ikili gündemimizde yer alan diğer meseleleri de tüm vecheleriyle ele  alma fırsatımız oldu."

İki ülke ilişkilerinin her alanda mükemmel düzeye ulaşması için  önümüzdeki dönemde çabaların daha da yoğunlaştıracağına işaret eden Erdoğan,   "Kazakistan ile ikili iş birliğimizin yanında, Türk Konseyi'nin çalışmalarına da  katkıda bulunma hususunda mutabakatımızı bir kez daha teyit ettik." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ata yurdu Kazakistan'dan gelerek kendilerini  şereflendiren Nazarbayev ve heyetine şahsı ve heyeti adına şükranlarını ifade  ederek, "Derin ve köklü geçmişimizden güç alan Türkiye-Kazakistan ilişkilerini  geleceğe daha da güçlenerek taşıyacağımıza inanıyorum." diye konuştu.

İki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı

Ortak basın toplantısı öncesinde Erdoğan ve Nazarbayev'in huzurunda  iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreni yapıldı.

Buna göre iki ülke hükümetleri arasında "Askeri İş Birliği Anlaşması"  ve "Askeri Alanda Gizlilik Dereceli Bilgilerin Karşılıklı Korunması Anlaşması"  Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Kazakistan Savunma Bakanı Nurlan Ermekbayev  tarafından imzalandı. "Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2018-2020 Eylem Planı"na ise  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı  Zhenis Kassymbek imza koydu.  

İki ülke hükümetleri arasındaki "Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve  Faaliyetlerine İlişkin Anlaşma" Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile  Kazakistan Kültür ve Spor Bakanı Arystanbek Mukmahemidiuly tarafından imza altına  alındı.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kazakistan Tarım Bakanlığı Arasında  "Tarımsal İş Birliği Mutabakat Zaptı"nı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet  Hadi Tunç ile Kazakistan Tarım Bakan Yardımcısı Yerlan Nysanbayev imzaladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı