Reklam
  • Reklam
EN BÜYÜK YATIRIMINIZ; EGZERSİZ!

EN BÜYÜK YATIRIMINIZ; EGZERSİZ!

Fiziksel aktivite ve hareketli yaşam, beynimizi ve mental sağlığımızı da olumlu etkiliyor. Ciddi mental sorunların yaşam süresini kısalttığını vurgulayan uzmanlara göre, mental sağlığı korumak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, kilomuza dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekiyor.

07 Eylül 2018 - 16:05

HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ MENTAL SORUN YAŞIYOR

Uzmanlar, “Her yıl bir konu başlığı belirleyen, bir hafta boyunca farkındalık oluşturmaya çalışan Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’nun (World Confederation of Physical Therapy- WCPT) bu seneki başlığı mental sağlık” dedi. Her dört kişiden birinin, yaşamı boyunca mental sağlığını olumsuz etkileyecek durumlarla karşılaştığını belirten uzmanlar, “Her altı kişiden biri de, geçen hafta, çok sık görülen mental sağlık sorunlarından birisini yaşamıştır” dedi.

MENTAL SORUNLAR ÖMRÜ KISALTIYOR

Mental sağlık problemlerinin, dünya çapında genel hastalık yükü yaratan ana sebeplerin en önemlilerinden birisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Ciddi mental hastalığa sahip kişilerin yaşam süreleri, kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan önlenebilir hastalığı olanlara göre 10-20 yıl daha kısalmaktadır.Mental sağlık problemi olan hastaların %70’i aynı zamanda fiziksel sağlıkları kötüleştiği için erken yaşta kaybedilmektedir” diye konuştu.

KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DA MENTAL SORUNLAR YAŞIYOR

Bununla birlikte kronik hastalığa sahip olan, düzenli ilaç kullanan ya da uzun süren tedavilere maruz kalan kişilerde de mental sağlık problemleri görüldüğünü ifade eden uzmanlar, “Kireçlenmesi olan hastaların %20’sinde depresyon ve anksiyete, felç geçiren hastaların %33’ünde depresyon ve kırılganlık sendromu olan bireylerin (özellikle yaşlılarda) %38’inde depresyon görülmektedir” dedi.

BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Uzmanlar mental sağlığımızı korumak için önerilerini şöyle sıraladı: “Sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Vücut ağırlığımızı sağlıklı sınırlar içinde tutmalıyız. Düzenli egzersiz yapmalıyız. Alkolü çok az seviyede tüketmeliyiz ya da bırakmalıyız. Sigara içmemeliyiz. Kan basıncımızı normal sağlıklı sınırlar içinde tutmalıyız.”

ORTA ŞİDDETTE EGZERSİZ YAPILMALI

Profesör doktorlar, egzersiz önerilerini de şöyle sıraladı:

“Haftada en az 150 dakika orta şiddette aerobik aktivite ve haftada 2-3 gün büyük kas gruplarına yönelik kuvvetlendirme egzersizleri. Haftada en az 75 dakika yüksek şiddette aerobik aktivite ve haftada 2-3 gün büyük kas gruplarına yönelik kuvvetlendirme egzersizleri.

Orta ve yüksek şiddetli aerobik egzersizleri karıştırabilirsiniz: Haftada iki gün 30 dakika koşup diğer günler hızlı yürüyüş yapabilirsiniz. Yine haftada 2-3 gün büyük kas gruplarına yönelik kuvvetlendirme egzersizi yapmanız şart.”

HAREKETSİZLİK BEYNİ KÜÇÜLTÜYOR

Fiziksel hareket seviyesi normalden %20 daha az olan kişilerin kendi yaşıtlarına göre beyinlerinin küçük olduğunun da gösterildiğini ifade eden uzmanlar “Aynı şekilde yüksek kalp hızı (nabız) ve kan basıncı (tansiyon) olan kişilerin de normal tansiyon ve nabza sahip yaşıtlarına oranla beyin hacimlerinin daha küçük olduğu belirlenmiştir. Yüksek yoğunlukta interval antrenmanı, aerobik egzersiz, ağırlık antrenmanı, yoga, spor veya spora özgü aktiviteler, beyindeki farklı fonksiyonların geliştirilmesini sağlıyor. Hafıza ve yön bulmadan, kompleks düşünme, problem çözme, akıl yürütme ve birden fazla işle uğraşmaya kadar pek çok konuda işlevi olan bölgeler harekete geçiyor” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti