Reklam
  • Reklam
ELEKTRONİKDE KANSERİ ÖNLEMİYOR

ELEKTRONİKDE KANSERİ ÖNLEMİYOR

Elektronik sigaralarda, normal sigarada bulunmayan bakır, çinko, demir, kurşun, krom, nikel gibi insan sağlığına zarar verebilecek maddelerin bulunduğu söylendi.

01 Haziran 2018 - 15:43

"e-sigarada bakır, çinko, demir, kurşun, krom, nikel çok fazla"

 Prof. Dr. Ayşegül Karalezli yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) 31 Mayıs'ın "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan edildiğine vurgu yaparak, bu yıl ele alınacak temanın, tütünün kalp ve damar hastalıklarına etkisi olarak belirlendiğini söyledi.

Tütünün, 1985 yılında Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından grup 1 kategorisinde kanser yapıcı madde olarak kabul edildiğini hatırlatan Prof. Dr. Karalezli, sigara başta olmak üzere diğer tütün ürünlerinin insan sağlığına olumsuz etkilediğini söyledi.

 

Karalezli, tütün ürünlerinin akciğer ve gırtlak kanseri başta olmak üzere birçok kanser gelişiminden sorumlu olduğunu belirterek, "Koroner kalp hastalıkları, KOAH, kronik bronşit ise neden olduğu diğer önemli hastalıklardır. Tütün kullanımı, astım krizine sebep olabilir. Aile bireyleri sigara içen çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları ve astım görülme sıklığı diğer çocuklara oranla daha fazladır." ifadelerini kullandı.

Karalezli, Türkiye'de sigara kullanımının 2012 yılında yapılan Küresel Tütün Araştırması raporu sonuçlarına göre yüzde 27 oranına düştüğünü, bu oranın erkeklerde yüzde 41, kadınlarda yüzde 15 olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Karalezli, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, son yıllarda ise sigara kullanım sıklığının yüzde 32-34 oranlarına çıktığına vurgu yaptı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek