Reklam
  • Reklam
’EKONOMİ EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR"

'EKONOMİ EMİN ADIMLARLA İLERLİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonda önümüzdeki birkaç ayda çok daha keskin düşüşleri yaşayacağız” dedi

13 Mayıs 2019 - 10:55

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, bir televizyon programına konuk olarak gündeme ve ekonomiye ilişkin soruları yanıtladı. Türkiye'nin özellikle ekonomik anlamda çok tarihi bir dönemden geçtiğini, son 6 yılda ekonomik olarak "müthiş bir meydan okumayla karşı karşıya olduğunu" vurgulayan Albayrak, Gezi olayları, 17-25 Aralık süreci, 15 Temmuz darbe girişimi, terör sorunu gibi olayların sosyal, güvenlik ve siyasi alanda çok ağır etkileri olduğuna dikkati çekti. Albayrak, "Türkiye'nin farklı gerekçelerle çok yoğun bir ekonomik saldırıya da maruz kaldığı bir süreci yaşadık" dedi.

İSTİKRARLI SÜREÇ

Albayrak, geçen yıl ağustosta maruz kalınan ekonomik saldırı sonrasında Türkiye ekonomisinde yapısal dönüşüm ve güçlü finansman mimari ihtiyacını dile getirdiklerini hatırlattı. Albayrak, "İç piyasadaki dinamiklerin çok ağır bir şekilde yıpratıldığı bir dönemde, Yeni Ekonomi Programı ile daha istikrarlı bir sürece girmek için adımlar atmaya başladık. Nitekim bugün geldiğimiz noktada faizler yüzde 20'lere indi ki hala yüksek, düşüyor ve düşecek. Bunun en öncül göstergelerini enflasyonda yaşıyoruz ki ilk 3-5 ay gıdanın, farklı kalemlerin enflasyona etkisiyle kademeli düşüşlerin daha yavaş da olsa en azından artışa sebebiyet vermediği bu dalgalanmalarla birlikte, özellikle önümüzdeki birkaç ayda çok daha keskin düşüşleri yaşayacağız. Çünkü enflasyondaki keskin düşüşler faizle birlikte çok daha güçlü bir dengelenme sürecini ortaya koyacak" diye konuştu.

GÜÇLÜ REFLEKS

Son 6 yılda yaşananların dış faktörlerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirten Bakan Albayrak, "Tüm tecrübe ve sınamalarla Türkiye her anlamda çok zor bir 6 yıldan geçti, sadece ekonomik değil ama her geçen gün bu çerçevede bu girdiğimiz tünelde adım adım sona doğru yaklaşıyoruz. Tünelin sonundaki ışık her geçen gün daha da büyümeye başladı. Çok net bir şekilde emin adımlarla buraya gidiyoruz. Türkiye ekonomik olarak her geçen gün olabilecek farklı müdahalelere karşı çok güçlü refleksler vermeye başladı. Ağustos, eylül ve ekim dengelenme süreci. Mart ayını yaşadık. Seçime 1 hafta kala çok enteresan bir süreç yaşadı Türkiye. Kurumsal olarak, ekonomik olarak verdiği refleks, toparlanma süreci çok farklı oldu. En basitinden bu hafta yaşadığımız, Türkiye'de ekonomiyle hiçbir ilişkisi olmayan bir çerçevede seçim sonuçları bahanesiyle farkı bir hareketlenme, dışardan farklı finansal kurumlar kaynaklı hareketlenme... Ama bütün bu aksiyonlara hızlı bir toparlanma, hızlı bir refleks gösterilerek süreç bu noktaya getirildi" dedi.

İMALAT VE İHRACATI DESTEKLEYECEK PAKET

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 3 kamu bankasıyla imalat ve ihracat sektörüne yönelik bir destek paketi hazırlığında olduklarını belirterek, "Uzun vadeli, Türk Lirası bazlı, düşük maliyetli, Türkiye'nin ithalata bağımlılığıyla ilgili sektörlerde üretim kapasitesini pozitif etkileyecek bir paketi Mayıs, Haziran gibi açıklayacağız. İthalatı düşürürken, ihracatı destekleyeceğiz" dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti