Reklam
  • Reklam
Ekmeğin küflenmesini nasıl önleriz?

Ekmeğin küflenmesini nasıl önleriz?

Toplum olarak en çok tükettiğimiz besinlerden birisi ekmektir. Ancak ekmeklerde meydana gelen küflenme ekmeği tüketilemez hale getirir.

22 Mayıs 2018 - 16:29

Küfler, dünyadaki yaklaşık 1,5 milyon mantar türlerinden birisidir. Nemli ortamı çok seven küfler bir de besin bulurlarsa kısa sürede hızla çoğalırlar. Bu sebeple besinler hem nem içerikleri, hem de enerji verici özellikleri ile küflerin çoğalması için son derece uygun ortamlardır. Bunun yanında küflerin çoğalması için ortam sıcaklığının da uygun olması gerekir. Ekmeklerde küflenmenin önlenmesi içinse, ekmek saklanan ortamın bu canlıların çoğalması için uygun bir olmayan bir hale getirilmesi gerekir.

EKMEĞİN KÜFLENMESİ NASIL ÖNLENİR?

Ekmeğin küflenmesini önlemenin en kolay yolu, ekmeğin buzdolabında saklanmasıdır. Bu şekilde saklanan ekmeğin üzerinde, düşük sıcaklık değerinden dolayı küfler çoğalamazlar. Ekmeğin yemekten yaklaşık 45 dakika kadar önce buzdolabından çıkarılması durumunda ise ekmeğin ısıtılmasına da gerek kalmaz.

Sirkenin küfleri öldürme özelliği vardır. Ekmeğin saklandığı ortamın sirke ile temizlenmesi de küf oluşumunu önler. Bu şekilde, ekmek saklanan kaplar veya ekmek bölmeleri düzenli olarak sirke ile temizlenirse, buralarda saklanan ekmeklerin küflenmesi oldukça gecikecektir.

Küf oluşumuna sebep olan nemin ortamdan uzaklaştırılması da ekmekte küf oluşumunu engeller. Ekmek saklanan bölmeye bir kap içerisinde tuz koyulursa, tuzun ortamdaki nemi almasından dolayı bu bölmede saklanan ekmeklerde küf oluşum

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti