Reklam
  • Reklam
Çocuklarda diyabetin belirtileri

Çocuklarda diyabetin belirtileri

Halk dilinde şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kan şekerinin çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalık olarak biliniyor. Pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin, glikozun hücreler tarafından enerji için kullanılmasına yardımcı oluyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükran Darcan, çocuk diyabeti hakkında önemli bilgiler verdi.

13 Haziran 2019 - 10:05

Çocuklarda görülen diyabet hastalığının belirtileri hakkında konuşan Prof. Dr. Şükran Darcan, “Çocuklar gece çok sık su içmek ve idrar için sıklıkla uyanıyorsa bir problem olduğunu düşünmeliyiz. Bu süreçte idrar kaçırma problemi varsa bu durum dikkate alınmalı.  Çocukların gündüz koşullarında çok sık su içmesi veya sık sık tuvalete gitmesinin yanı sıra besleniyor olmasına rağmen ağırlık kaybı ortaya çıkıyor ve zayıflıyorsa hekimlerce kontrol edilmesi gerekir” dedi.

Diyabet hastalığının teşhisinin kolay olduğunu ifade eden Prof. Dr. Darcan, “Hastalığın belirtileri görülmeye başlandığında aileler çocuklarını hekime götürdüklerinde kan alıp şeker ölçümü veya idrar tahlili yapılarak tanı konulabilir. Eğer, rastlantısal kan şekeri 200’ün üzerindeyse veya açlık şekeri 126’nın üzerindeyse o zaman kişiyi diyabet hastası olarak yorumlayabiliriz” diye konuştu.

Prof. Dr. Darcan, “Hastalığın tanısı konulduktan sonra üç unsur önem taşıyor. Bunlar beslenme, egzersiz ve insülin tedavisi. Bu süreçte kişi düzenli kan ölçümü yapıp kan şekerini izleyerek hastalığın kontrol altında olduğunu değerlendirebilir” dedi.

Prof. Dr. Darcan, hastalık sürecinde ebeveynin ve çocuğun eğitiminin önemli olduğunu vurguladı.  Ailelere hastalıkla ilgili dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Şükran Darcan, “Çocuklarına acımayacaklar ve yaşamda disiplinli olacaklar. Diyabetli birey sağlığını korumak için daha disiplinli yaşamalıdır. Besin maddelerini sağlıklı seçmeli ve çocukları diyabetli diye egzersizden kaçınmamalılar. Egzersiz, hareket diyabetin en önemli parçalarıdır” diye konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Ali Erbaş: Medya Batı dünyasında İslam ve Müslümanlara yönelik nefret söylemlerinin üretilmesinde en etkin faktörlerden biri
Ali Erbaş: Medya Batı dünyasında İslam ve Müslümanlara...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Bingöl, Avrupa Birliği ölçeğinde coğrafi işaret alan ilk bala sahip olacak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: Bingöl, Avrupa...