Reklam
  • Reklam
CHP’den seçim için ’’Sandık Güvenliği’’ uygulaması

CHP'den seçim için ''Sandık Güvenliği'' uygulaması

CHP, 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde sandık güvenliğinin sağlanması amacıyla akıllı telefon uygulaması hazırladı.

28 Mayıs 2018 - 14:31

 

Edinilen bilgiye göre, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel'in koordinasyonunda hazırlanan uygulamaya "Adil Seçim Seferberliği" adı verildi. Akıllı telefonlarda kullanılabilecek uygulama, partilerin sandık görevlileri ve müşahitler başta olmak üzere bütün vatandaşlar tarafından indirilebilecek.

Uygulamayla, seçim günü oy kullanma işleminin başlamasından oy pusulalarının teslimine kadar olan süreçte kayıtlı sandık görevlilerinin konumu takip edilecek. Sistem, görevlinin sandığın başından ayrılması durumunda uyarı verecek. Sistemle, kayıtlı görevlinin sandık başına gitmemesi ya da sandık bölgesini erken terk etmesi gibi olumsuz durumların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından sandık görevlileri, "Cumhurbaşkanı Seçimi" veya "Milletvekili Genel Seçimi" menülerinden birini seçerek tutanakların fotoğraflarını çekecek ve sisteme gönderecek. Gönderilen fotoğraflar, "Optik Karakter Tanıma (OKT)" yöntemi ile otomatik taranarak veri halinde hızlıca sisteme yüklenecek. Bu kapsamda sistem, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) erişime açtığı sonuçlarla, sandık görevlilerinin girdiği sonuçları karşılaştırma imkanı sunacak. Uygulama, sonuçlar arasında tutarsızlık olması durumunda uyarı verecek.

'CANLI DESTEK' VERİLECEK

Sandık görevlileri, bir sorun yaşamaları durumunda uygulamada bulunan "Canlı Destek" tuşunu kullanarak genel merkezle iletişim kurabilecek. Sistemin sorunsuz çalışması ve veri girişinin sağlanması için seçim günü bilişim görevlileri de hazır bulunacak. Uygulamanın kullanılamadığı durumlarda, sonuçlar ilçe başkanlıklarındaki görevlilerce bilgisayar üzerinden sisteme girilecek. Sisteme girilen sonuçlar ve YSK'nın verileri parti genel merkezindeki sistem üzerinden takip edilecek.

ÜCRETSİZ İNDİRİLECEK

Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, yaptığı açıklamada, "Adil Seçim Seferberliği" adı verilen sistemin testlerinin sürdüğünü, birkaç gün içerisinde vatandaşların bu uygulamayı ücretsiz indirebileceğini bildirdi.

Uygulamanın kullanıma açılabilmesi için telefon numaralarının girilmesi ve gelen şifrenin kodlanması gerektiğini anlatan Adıgüzel, "Amacımız hızlı bir şekilde seçim sonuçlarını almak. Türkiye'nin dört bir yanından tutanakları toplayıp, insan eli değmeden sonuçları sisteme yükleyen bir teknoloji kullanıyoruz. Yapılan hataları görmek ve anında müdahale etmek istiyoruz." dedi.

Adıgüzel, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da birçok seçmenin sandığa gitmemesi için farklı yöntemlerin geliştirildiğini ileri sürerek, "Sandık taşıma işlemleri yapılıyor. Biz, Adil Seçim Seferberliği'nin yanı sıra, oy kullanabilmesi için vatandaşlarımızı taşıma seferberliğini de başlatacağız. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri olarak her vatandaşımızın oyunu kullanabilmesi için mücadele edeceğiz. O sandıkların birleştirilip götürüldüğü noktalara da bir değil, üç tane sandık görevlisi göndereceğiz." dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek