Reklam
  • Reklam
ÇAVUŞOĞLU’ NDAN ABD AÇIKLAMASI

ÇAVUŞOĞLU' NDAN ABD AÇIKLAMASI

Washington ile Suriye'den ABD askerlerinin çekilmesi hakkındaki temasların sürdüğünü belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Çekilme gücü nasıl koordine edilecek, bunu konuşuyoruz" dedi.

26 Şubat 2019 - 16:38

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Tüm AB liderliğinin  gidip Sisi'ye destek vermesi ve onunla aynı yerde olması bizim söylediğimizin bir  fotoğrafıdır. Bu bir çifte standarttır, iki yüzlülüktür." dedi. Çavuşoğlu, Ankara'da gerçekleştirilen "AK Parti ve MHP Çankaya İlçe  Yönetimleri ile Birlik ve Beraberlik Toplantısı" sonrasında gazetecilerin gündeme  ilişkin sorularını yanıtladı.

"ABD'nin Suriye'den çekilmesi ve Türkiye ile ABD arasındaki  görüşmelere" dair soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, ABD'nin çekilme kararından sonra  ortak çalışma gruplarının Washington'da bir araya geldiğini anımsattı. Çavuşoğlu,  bu doğrultuda ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile birlikte bir görev gücü kurma  kararı aldıklarının altını çizdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da yapılacak ikinci ortak görev gücü  toplantısına ilişkin, "Bu, sadece çekilmeye odaklanmış bir görev gücüdür. Münbiç  yol haritası ve diğer konular ortak çalışma grubu çerçevesinde zaten  konuşuluyor." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, ABD'nin çekilme kararı sonrası farklı tutum ve düşüncelerin  ortaya çıktığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Esasen bu, ABD'nin tam anlamıyla bir stratejisi olmadığının  göstergesidir. Biz kendilerine bu konuda da yardımcı olmaya çalıştık. Yani  'birlikte koordine edelim' konusunda onlar da aynı tutum içinde. Fakat  anlayışımızın da örtüşmesi gerekiyor. Gerek güvenli bölgeyle ilgili, gerek diğer  konularda. Çalışma grubu da zaten bu amaçla toplanıyor. Buradaki toplantılarda  iki taraf da düşüncelerini, birlikte neler yapabileceklerini paylaşacaklar."

"Çifte standarttır, iki yüzlülüktür"

Çavuşoğlu, "Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin ev  sahipliğinde düzenlenen AB-Arap Birliği Zirvesi hakkındaki" soru üzerine, dün  Cenevre'de BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmayı hatırlattı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde iki yıl başkanlık yaptığını,  burasının da demokrasinin beşiği olduğunu belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"(Çifte standarttan uzak bir Avrupa istiyoruz) dedim. Bunu savunan  nadir bakanlardan bir tanesiyim Avrupa için. Maalesef bugün Avrupa ikiyüzlülükle  ve çifte standartta en üst noktaya çıkmıştır. Bir taraftan 'eğer idam olursa  Türkiye'de şunu yaparız, bunu yaparız' diye sürekli, o hain darbe girişiminden  sonraki tartışmalarda tehditvari konuşuyorlardı. Ama bu genç fidanların, 9  insanın şehit edildiği, infaz edildiği günlerde tüm AB liderliğinin gidip Sisi'ye  destek vermesi ve onunla aynı yerde olması bizim söylediğimizin bir fotoğrafıdır.  Bu bir çifte standarttır, iki yüzlülüktür. Bu ülkeler için esasen artık değerler  kalmamıştır. Hep ortak değerler diyoruz. Maalesef Avrupa’daki bu ırkçılık,  yabancı ve İslam düşmanlığı, aşırıcılık gibi akımlar Avrupa değerlerini zaten  aşındırmıştır. Bugün Avrupa ülkelerini yöneten liderlere baktığımız zaman, AB de  dahil değerler yoktur, sadece çıkarlar vardır. Yani çıkarı olduğu zaman değerleri  unutan bir Avrupa'dan bahsediyoruz. Bizim de itirazımız budur ve Mısır’daki tablo  da bunun bir göstergesidir."

"S-400 anlaşması bitmiş bir anlaşmadır"

Çavuşoğlu, "Türkiye'nin Rusya'dan alacağı S-400 hava savunma  sistemleri konusundaki" bir soru üzerine de şunları ifade etti:

"Bu bitmiş bir anlaşmadır, her şey bitmiştir. Türkiye Cumhuriyeti  verdiği sözden hiçbir zaman dönmemiştir. Bu zaten anlaşmanın dışında, bizim  ilkeli tutumumuzdur. Sadece artık teslim süresi konuşulan, ne zaman teslim  edileceği konuşulan bir anlaşmanın detaylarını veya diğer yönlerini konuşmaya  gerek yok. Başkalarından gelen açıklamalar da bizi ilgilendirmez."

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek