Reklam
  • Reklam
Cari Açık Rakamları da Geldi

Cari Açık Rakamları da Geldi

Cari açık bir ülkeye giren döviz ile çıkan döviz arasındaki farktır.  Açık konusu devletlerin en önemli konularından birisi halindedir ki açık vermeyen ülke neredeyse yok gibidir.  Bu açık konusunun finansmanında sorun yoksa ekonomi kendi yolunda devam eder, gider.  Açığın finansman zamanı borçlanmanın maliyeti  önemlidir. Borçlanma miktarı arttıkça da  borcun yönetilebilirliği azalmaktadır.

15 Şubat 2019 - 22:23 - Güncelleme: 15 Şubat 2019 - 22:34

 

 

İthalatının dörtte biri enerji olan Türkiye gibi bir ülke için cari açık  görülmeye devam edecektir. Ancak yüksek cari açık çok istenen bir durum değildir. Ülkelerin bu parayı bulamadıkları zamanda içeride kur, dışarıda paranın maliyeti yükselecektir. Bu sefer dengesizlikler ithalatın pahalılanması sonucuyla ortaya çıkacak ki bunun da başka sorunları var.

Üretimi ithalata  bağlı Türkiye gibi ülkeler için cari açık kaçınılmazdır. Başka bir sorun ise yüksek kurdan kaynaklanan “pahalılıktır.”  Enflasyonun, yüksek döviz kurunun bu yüzden kontrolü açısından cari açık rakamlarına dikkat etmek gereklidir.

2008 – 2018 aralığında en yüksek cari açık 2011 ve 2013 yıllarında verilmiştir: Sırasıyla 74,4 ve 63, 6 milyar dolar.   En düşük olduğu yıl 2009: 11,3 milyar dolar.   Bu giderlerin büyük kalemi yine enerji petrol ve doğal gaz rakamlarından oluşmaktadır.

2018 rakamlarına bakarken yüksek döviz kuru döneminin de etkisiyle 4 ay kadar aylık bazda fazla kaydedilmiştir. Yaklaşık 7,5 milyar dolar fazla verilmiştir. Nisan  ve Mayıs dönemi itibariyle 4-5 milyar dolar açık beklenirken, yıllık  bazda 50 milyar dolar açık beklenirken son dört aydaki  7,5 milyar dolar Cari fazla verilmesi yıllık değerlerin düşmesinde etkili olmuştur. Nisan döneminin açıkları devam etse idi yaklaşık 55 milyar bir açık ile karşı karşıya kalacaktık.

Eylül ayında açıklanan  Yeni Ekonomi Programı (YEP)  bu dönemin verilerinin sakinleşmesinde etkili olmuştur. Türkiye buna göre, bütçe açığı ve enflasyondan sonra cari açıkta da belirlenen hedeften daha iyi bir performansa imza attı. Merkez Bankası'nın dün açıkladığı verilere göre 2018'de cari açık, 2017'ye göre yüzde 42 azalarak 27.6 milyar dolara geriledi. Böylece 2009'daki 11.3 milyar dolardan sonra, son 9 yılın en düşük cari açık rakamı gerçekleşmiş oldu.

Bu cari açık daha fazla inmeyecektir.  Onun için yeni bir enerji kaynağı, yeni üretim modeli ve katma değerli ihracata ihtiyaç bulunmaktadır. Yıllık cari açıktaki düşüşün özellikle bu yılın ilk yarısında da bu şekilde azalarak arttığı görülecektir.  Bu da yıllık bazda 30 milyar bandında bir cari açık demektir. Turizmin katkısına göre bu değer artacak ya da düşecektir. Geçen sene 2018’de gelen 45 milyon  turistten daha fazla gelir elde edilmesi halinde cari açığa etkisini daha fazla görmek mümkün olacaktır.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek