Reklam
  • Reklam
"BU İLK DEFA ALINAN BİR KARAR DEĞİL"

"BU İLK DEFA ALINAN BİR KARAR DEĞİL"

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Bana intikal eden bilgiye göre, geçersiz oyların tekrar sayılması istenmiş, buna karar vermişler. Bu ilk defa alınan bir karar değil. Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarımız yeniden sayım kararı verip de bu sayım kararı üzerine sayımlar yeniden başladığında bir yerde bu sayımın artık kesilemeyeceğine, sonuna kadar gidilmesi gerektiğine karar verildi. İstanbul'daki hadise de budur." dedi.

03 Nisan 2019 - 14:33

Güven, YSK binası önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, seçimin  bitmesinden ardından ilçe ve il seçim kurulları ile Yüksek Seçim Kuruluna itiraz  sürecinin başladığını ve bu sürecin tüm Türkiye genelinde devam ettiğini söyledi.

İlçe seçim kurullarına itiraz edilmeyen yerlerde mazbataların  verildiğini veya verilme aşamasında olduğunu belirten Güven, bugüne kadar  açıkladıkları rakamları tüm siyasi partilerle paylaştığını, bunların geçici  sonuçlar olduğunu dile getirdi. Güven, mazbataları vermek için bu yasal itiraz sürecinin sonucunu  beklediklerini ve İstanbul'da da aynı sürecin işlendiğini ifade etti.

İstanbul'da 8 ilçe seçim kuruluna yapılan itirazlar üzerine, bu ilçe  seçim kurullarının tekrar sayım kararı aldıklarına dikkati çeken Güven, şöyle  konuştu:

"Bazı seçim kurullarımız da bu kararlarını uygulamaya başlamıştır.  Karar gereği tekrar sayım işlemi devam ederken, il seçim kuruluna itiraz  edilmiştir. İstanbul İl Seçim Kurulu, ilçe seçim kurulu kararına karşı itiraz  hakkı bulunduğunu, bu sürecin beklenmesi gerektiğini belirterek, tedbir kararıyla  tekrar sayım işlemini durdurmuştur. Yüksek Seçim Kurulumuza, İstanbul İl Seçim  Kurulu kararına itiraz edilmesi üzerine, kurulumuz toplanarak, İstanbul İl Seçim  Kurulu kararına 298 Sayılı Yasa'nın 118'inci maddesi gereğince, ilçe seçim kurulu  kararının uygulanması için kararın kesinleşmesi gerekmediğinden, anılan maddede  belirtilen kurala aykırı verilen İstanbul İl Seçim Kurulunun 2 Nisan 2019 tarihli  kararının 1'inci maddesinin kaldırılmasına, ilçe seçim kurulunun yeniden sayım  kararıyla sayıma başlanılmış ise sayımı sonuçlandırması gerektiğine, yeniden  yapılan sayımla ortaya çıkan sonucun tüm siyasi parti ve bağımsız adaylar  yönünden geçerli olması gerektiğine, yeniden sayıma yönelik ilçe seçim kurulu  kararının fiilen uygulanmasına başlanılmamış ise yasal itiraz sürecinin işlemesi  gerektiğine karar verilmiştir. Bu kararı gönderdik. Bu kararın gereği de  yapılmaktadır."

Bir basın mensubunun, "Sadece geçersiz oylar mı yeniden sayılacak?"  sorusuna Sadi Güven, "Çoğunlukla öyle. Benim önüme tek tek ilçe seçim kurulu  kararları gelmedi. Bana intikal eden bilgiye göre, geçersiz oyların tekrar  sayılması istenmiş, buna karar vermişler. Bu ilk defa alınan bir karar değil.  Bundan önceki seçimlerde de ilçe seçim kurullarımız yeniden sayım kararı verip de  bu sayım kararı üzerine sayımlar yeniden başladığında bir yerde bu sayımın artık  kesilemeyeceğine, sonuna kadar gidilmesi gerektiğine karar verildi. İstanbul'daki  hadise de budur." cevabını verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı
LaLiga Türkiye'nin etkileşimlerini artırdı