Reklam
  • Reklam
Bizim Milyonerlerimiz

Bizim Milyonerlerimiz

Bir ülkenin halkı ne kadar ekonomik anlamda refah görürse, demokrasi de o denli yerleşecektir. Sefalette değil refahta yarışma artacaktır. Sefaletin eşitlediği ülkelerin, fakirlikte yarışan ülkelerin, eninde sonunda geldikleri nokta birbirini boğazlama aşamasıdır.

29 Ocak 2019 - 22:45

Gelir ya da servet belirli ellerde toplanmaya devam ettiği sürece bir sonraki aşama bilinen çatışma ortamıdır. Bu yüzden orta kesimler demokrasinin güvencesi olmaya devam etmektedir. Orta kesim gruplarda gelir artışı ülkenin huzurunun da bir güvencesidir. Bilinen deyişle, “Canından başka hiçbir şeyi olmayan insanların” varlığı tehdit haline gelebilmektedir.

Bu yüzden ülke kalkınması ya da zenginlik anlatılırken tasarruflar, yatırım, üretim istihdam, talep birbiri peşi sıra eklenen durumlardır. Tasarruflar yoksa yatırım olmaz. Yatırıma ihtiyaç var ama milli ve yerli tasarruf yoksa işte o zaman egemenlik sorunları baş göstermektedir. Çünkü başkalarının ya da yurt dışı kaynakların tasarrufuna muhtaç olmak demek, sermaye girişi için cazip hale gelmek demektir. Bu cazibeler zaman zaman ülkeler için egemenlik sorunları haline gelebilmektedir. Satın almaların kolaylaştığı, vatandaşlık haklarının kolaylaştırıldığı durumlar zaman zaman iç huzursuzluklara sebep olabilmektedir.

Özü itibariyle yurt içi tasarruflardır temel mesele. Bunun artması beklenir. Türkiye’de ekonomiden sorumlu kişiler tasarruf ve kaynak yönetiminden söz ettikçe, karşı taraftan “gelir ne ki tasarruf olsun” sözleri bilinen bir söyleme dönüşmüştür. Herkes için gelir farklı tabii ki… ihtiyaç farklı, tasarruf farklı derken… Kimine on binler yetmezken, kimisi de asgari ücretle, kirada bile yaşamayı becerir.  

Şimdi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından açıklanan milyoner sayılarına bakalım. Tek hesapta milyon TL parası olan kişiler “milyoner” olarak tanımlanmaktadır. BDDK bankalardaki para birikiminin genel durumu ve hesap sahipleri hakkında düzenli bilgi vermektedir.

2018 ’in Milyonerleri

2018 ilk 9 ayın sonu itibariyle,  hesabında 1 milyon lira veya üzeri parası olan mudi sayısı, 48 bin 245 artarak 187 bin 225'e ulaştı.  Milyoner sayımız ikiyüzbin kişiye dayandı.

Milyonerlerin hesabında bulunan toplam mevduat 1,2 trilyon liraya yaklaştı.

BDDK verilerine göre 2018 sonunda 187 bin 225 olan sayı 2017 sonunda 138 bin 980 idi. Bir senede milyoner sayısında 50 bin kişi kadar da artış yaşanmış durumdadır.

187 bin kişinin hesabında 1 trilyon 194 milyar 425 milyon lira para bulunmaktadır. Bir sene öncesinde bu rakam 910 milyar idi.  Böylece milyoner başına düşen ortalama mevduat, 6,4milyon lira oldu. Son 10 yılda kişi başı ortalamada en düşük değer 2018 yılının miktarıdır. Bu rakam yıllar itibariyle bu civarda seyretmektedir. En yüksek 6,9 milyon TL ile  2013 yılı olmuştur.

40 bin yeni milyoner 

Yurt içinde yerleşik milyonerlerin sayısı yılın 9 ayında 2017'ye kıyasla 40 bin arttı. 2010 yılındaki milyonerler kadar sadece 2018’de bir artış yaşanmaktadır.

2012’de 54.461 olan milyoner sayısı bugün dört kat artmıştır. 2012’de 373 milyar kadar olan bankadaki milyoner hesap miktarı da bugün yaklaşık dört kat artış göstermektedir. 1,2 triyon TL’dir.

Sermaye birikiminin olması önemlidir. İşveren olmak önemlidir. İş kuran olmak önemlidir. Sürekli iş arayanların olduğu bir toplum da kendi dinamizmini kaybetmektedir.

Zenginlik deyince son sözümüz şu olsun: “Ne kadar çok malımız mülkümüz olduğu önemli değil; ne kadar az şeye ihtiyacımız olması önemlidir”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
Altınok: Ankara, sanatın, kültürün de başkenti olacak
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek
MEB ve ÖSYM, ölçme yerleştirme alanında sempozyum düzenleyecek