Reklam
  • Reklam
BAKAN ALBAYRAK’ TAN AÇIKLAMA

BAKAN ALBAYRAK' TAN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “YEP’te 2018 sonu bütçe açığını 72,1 milyar lira öngörmüştük. Açık hedefle uyumlu olarak 72,6 milyar lira oldu. Bütçe açığının milli gelire oranı hedefi tutturuldu” dedi

16 Ocak 2019 - 10:55

Türkiye, geçen yıl tarihinin en büyük kur saldırısını yaşamasına karşın bütçede hedefi tutturdu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 yıl sonu bütçe açığının Yeni Ekonomi Programı hedefine paralel 72.6 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Bakan Albayrak, YEP'te belirlenen "bütçe açığının milli gelire oranı" hedefinin tutturulduğunu belirterek, "Geçirdiğimiz zor döneme rağmen mali disiplinden asla taviz vermedik.

Önümüzdeki dönemde de bütçe disiplininden sapmayacağız" dedi. Bütçe gelirleri yüzde 20.2, vergi gelirleri de yüzde 15.2 artış gösterdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Aralık ayı ile Ocak-Aralık dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçları açıklandı.

VERİLER AÇIKLANDI

Ocak-Kasım döneminde bütçe dengesi 54.5 milyar lira açık vermişti. Bu yılın bütçe açığı tahmini ise 65.9 milyar liraydı. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, sosyal medya hesabından YEP ve bütçeye ilişkin verileri paylaştı. YEP'te öngörülen yıl sonu bütçe açığının 72.1 milyar lira olduğunu anımsatan Albayrak, "Bütçe açığı gerçekleşmesi, hedefimiz ile uyumlu olarak 72.6 milyar lira olmuştur.

YEP'te yüzde 1.9 olarak belirlediğimiz bütçe açığının milli gelire oranı hedefini böylece tutturmuş olduk" diye konuştu. Bakan Albayrak, Aralık ayında bütçe açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15.1 oranında azalarak 18.1 milyar liraya gerilediğini belirterek, şunları dile getirdi:

 621.3 MİLYARA ÇIKTI

"Aralık ayında bütçe gelirleri yüzde 19.9 oranında artış göstererek 55.9 milyar liradan 67.0 milyar lira tutarına ulaştı. Ocak-Aralık dönemi bütçe gelirleri yüzde 20.2 oranında arttı ve 757.8 milyar lira tutarına ulaştı. Vergi gelirleri ise yüzde 15.8 oranında artış göstererek 621.3 milyar lira tutarına çıktı. Ocak-Aralık dönemi bütçe giderleri ise yüzde 22.4 oranında artarak 830.5 milyar lira oldu."

GELİRLER YÜZDE 20.2 ARTTI

Merkezi yönetim bütçesi gelirleri 2018'de bir önceki yıla göre yüzde 20.2 artarak 757.8, giderleri de yüzde 22.4 yükselerek 830.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Vergi gelirleri geçen yıl yüzde 15.8 artarak 621.3 milyar liraya çıktı. Bütçede 1.3 milyar lira faiz dışı fazla verildi.

Sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri için Aralık'ta 8 milyar 977 milyon lira transfer yapıldı.

MALİ DİSİPLİNDEN ASLA TAVİZ VERMEDİK

Türkiye'nin en önemli çıpalarından birinin güçlü kamu mali yapısı ve sağlanan mali disiplin olduğuna dikkat çeken Bakan Albayrak, "16 yıldır mali disiplini kararlılıkla sürdürüyoruz. Geçirdiğimiz zor döneme rağmen mali disiplinden asla taviz vermedik. YEP ile uyumlu bütçe performansı ile 2018'i tamamladık. Önümüzdeki dönemde de bütçe disiplininden sapmayacağız. Güçlü maliye politikası, para politikasıyla eşgüdümlü olarak, enflasyonla mücadele başta olmak üzere tüm dengelenme dönemi hedeflerinin en önemli destekçisi olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti