Reklam
  • Reklam
ASKERİN GÖZÜ MECLİS’ TE !

ASKERİN GÖZÜ MECLİS' TE !

Kışlada heyecan yaratan teklifin yasalaşmasıyla 130 bin asker, bayram öncesi terhis olacak. Yeni düzenlemeyle birlikte zorunlu askerlik süresi de 6 aya inecek

28 Mayıs 2019 - 10:01

Yaklaşık 130 bin askerin gözü bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde olacak. Yeni askerlik düzenlemesi yasalaşırsa binlerce genç terhis olup bayramı evinde ailesiyle geçirecek. Düzenlemeyle uzun dönem kısa dönem de ortadan kalkacak.

Uzun dönem olarak tabir edilen ve 15 ay vatani görevini yapmak için askerde olan erlerden 6 ayı dolduranlar yasanın yürürlüğe girmesiyle hemen terhis olacak. Şu anda silah altında 15 ay için askerde olan 350 bin er bulunuyor. Düzenleme geçen hafta AK Parti tarafından yasa teklifi olarak Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Aynı gün Danışma Kurulu kararıyla komisyonda görüşülerek kabul edildi. Teklifin bu hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması bekleniyor.

BEDELLİ ARTIK KALICI OLUYOR

Yeni askerlik düzenlemesinde en dikkat çeken başlıklardan biri de bedelli askerlik düzenlemesinin kalıcı hale getirilmesi. İsteyenler yoklama kaçağı ve bakaya olmadıkları sürece bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlikte yaş sınırı da olmayacak. 20 yaşında olan da bedelli askerlikten yararlanabilecek.

SÜREYI UZATANA AVANTAJLAR YOLDA

Yeni Askerlik Sitemi'nin yasalaşması ile askerlik görevinin ilk 6 ayını tamamlayıp, ikinci 6 aya uzatma tercihini kullananlara bazı avantajlar sağlanacak. Bu personel sözleşmeli er, uzman erbaş, astsubay ve subaylığa geçişte daha avantajlı olacak. Subaylığa kadar giden bir yol açılmış olacak.

Uzman erbaşlığa ve sözleşmeli erliğe müracaatları diğer personele nazaran 100 üzerinden 20 puan avantajlı olarak değerlendirilecek.

Halen net 2 bin 20 TL olan asgari ücretten az olmamak kaydıyla harçlık alacaklar.

Ayrıca TOKİ'de ev sahibi olmaları için öncelik tanınacak. Hizmet borçlanmaları devlet tarafından ödenecek. Muhtaç asker ailelerine yardım, toplu ulaşımdan ücretsiz istifade hakları elde etmiş olacaklar. Askerlik sistemi açısından ise profesyonel bir kadro oluşturulmasına zemin hazırlayacaklar.

BEDELLİ İÇİN YILLIK KONTENJAN 145 BİN

Bedelli ücreti 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak. Bugünkü rakamla bu bedel yaklaşık 31 bin TL ediyor.

Bedelli askerlik uygulamasından yararlananlar 1 ay temel eğitim alarak askerliğini tamamlamış sayılacak. Bu yılkı bedelli askerlik için ayrılan kontenjan 145 bin. Başvurular Aralık ayına kadar yapılabilecek. Başvuru sayısının ayrılan kontenjandan fazla olması durumunda kura çekilecek.

Kurada çıkmayanlar bir sonraki dönemde de başvuru yapabilecek.

ÖĞRETMEN VE DOKTORA ÖZEL DÜZENLEME

Yeni düzenlemede doktorlar ve öğretmenler ile ilgili de önemli yenilikler yer alıyor. Buna göre temel eğitim sonrası doktorlar Sağlık Bakanlığı, öğretmenler ise Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek. Bu iki meslek gurubu görevli oldukları yerlerde askerliklerini yapmış sayılacak.

Belirlenen yerlerde devlet hizmet yükümlülüğünü tamamlayan hekimler ve öğretmenler asteğmen olarak terhis olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti