Reklam
  • Reklam
ANNELER, BABALAR DİKKAT!

ANNELER, BABALAR DİKKAT!

Fazla rafine şeker tüketimi ile hiperaktivite ve hırçınlık arasında ilişki olduğu yönünde bilimsel araştırma sonuçları bulunuyor. Sadece bu kadarla da kalmıyor ve araştırmalar yetersiz veya aşırı beslenmenin, çocuklarda başka birçok sağlık sorunu ile ciddi hastalık risklerine de yol açacağını gösteriyor. Sağlıklı beslenen çocuk hem bedenen hem ruhen korunuyor

17 Eylül 2018 - 14:30

Çocuklarda sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına geliyor. Yeterli beslenemeyen çocukta büyüme geriliği çok beslenen çocukta ise obezite sorunu görülüyor. Uzmanlar: “Dengeli beslenme çocuğun çok yönlü beslenmesini ifade eder, tek yönlü beslenilmesi durumunda sağlıklı beslenmeden söz edilemez ”diyor.

ÇOCUKLARINIZI BUNLARDAN UZAK TUTUN

*Doymuş yağlar

*Trans yağlar

*Basit şekerler

*Tuz

ÇOCUKLAR İÇİN OLMAZSA OLMAZ BESİNLER

Uzmanlar: “Çocuk büyümek için enerji ister” diyor ve büyümenin enerji gerektiren biyolojik bir süreç olduğunu söylüyor. Büyüme doku sentezi de gerektiriyor ve bu da protein anlamına geliyor. Bebekler için örnek protein kaynağının anne sütü olduğu belirtiliyor. Beslenme biliminde, içeriğindeki proteinlerin vücut tarafından kullanılabilirliği ve içerdiği elzem amino asitler nedeniyle yumurtanın örnek protein olduğu belirtiliyor. Omega 3 ve 6 kaynağı olmaları nedeniyle sıvı yağ, yeşil yapraklı sebzeler ve balığın yanında, lif ve vitamin kaynağı olmaları nedeniyle sebze ve meyve grubu da çok önemli bulunuyor. Özellikle demir ve çinkodan zengin olmaları nedeniyle kırmız et çocuklar için, “Olmazsa olmaz” besinler arasında bulunuyor.

 SAĞLIKLI BESLENEN ÇOCUKTA BÜYÜME GERİLİĞİ RİSKİ DÜŞÜK

*Büyüme geriliği riski düşüktür.

*Boyları genetik potansiyelleri doğrultusunda uzar.

*Obezite riski azdır.

*Obezitenin geliştireceği metabolik, anatomik ve ruhsal tehditler söz konusu değildir.

*Organ ve sistem gelişimleri yeterlidir ve zamanında gerçekleşir.*Engel olabilecek başka bir neden yoksa anlama ve öğrenme kapasiteleri yüksektir.

*Demir eksikliği gelişmez.

*Çinko ve Vitamin A eksikliği görülmez.

*Enfeksiyon hastalıklarına karşı direnç bulunur.

SAĞLIKLI BESLENMEYEN ÇOCUKTA

 *Büyüme geriliği gelişme riski yüksektir.

* Zayıflık görülür

* Süre uzarsa diğer sorunlara boy kısalığı

* Depresyon ve anksiyete görülme sıklığı fazladır.

* Özgüven zayıflığı vardır.

* Hiperaktif davranışlar söz konusudur.

OKUL BAŞARISINI ARTIRMADA KAHVALTININ ÖNEMİ

* KAHVALTI: Beslenme ve okul performansı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarda öncelikle kahvaltının çok önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Kahvaltı eden çocuklar okulda eğitime daha aktif olarak katılıyorlar ve değişik kriterlerle belirlenen başarıları ve performanslarının daha yüksek olduğu görülüyor.

* ANNE SÜTÜ: Anne sütü ile beslenen çocukların daha yüksek IQ kavrama skoruna sahip oldukları da yine güvenilir araştırmalarla ortaya konmuştur. Ancak, burada anne sütüyle beslenemeyen çocuklarda söz konusu performans kriterinin düşük olmadığını ve asla normalin altında bulunmadığını bilmek gerekir. Burada önemli olan ve dikkate alınması gereken mesaj, anne sütüyle beslenmenin zihinsel beceriler açısından da önemli olduğu ve koşullar elverdiğince tercih edilecek beslenme ürünü olması gerekliliğidir.

* DEMİR: Beynin elzem bileşenlerindendir. Demir eksikliğinde beyin hücreleri arasında iletim hızı düşüktür. Demirin yeterli miktarda alınması sağlanmalı, fazlasından ise sakınılmalıdır. Demir eksikliğinin ileri yaş gruplarındaki çocuklarda okul performansını olumsuz etkilediği çok sayıda bilimsel araştırmayla kanıtlanmıştır.

* İYOT EKSİKLİĞİ: Erken yıllarda iyot eksikliği, zeka ve zihin işlevlerini olumsuz etkileyerek okul çocuklarında akademik başarısızlık nedeni olabiliyor. Bu noktada iyotlu tuz ve iyot içeren besin takviyeleri kullanılması öneriliyor ve günde 150 mg iyot alımı gerekebiliyor.

* ÇİNKO VE VİTAMİN A EKSİKLİĞİ: Beslenme yetersizliği olan çocuklarda bağışıklık sistemi zayıf olduğu için sıklıkla çinko ve vitamin A eksikliği görülüyor. Bu, enfeksiyon hastalıklarına yakalanmayı kolaylaştırıp okula devamı etkilediği için başarıyı düşürüyor.

OKUL KONSANTRASYONUNU NE DÜŞÜRÜYOR?

Yağ ve şekerden zengin beslenme, çocukların performanslarını olumsuz etkileyerek okulda konsantrasyon, moral, enerji ve odaklanma sorunlarına yol açıyor. Fazla rafine şeker tüketimi ile hiperaktivite ve hırçınlık arasında ilişki olduğu yönünde bilimsel araştırma sonuçları bulunuyor. Şeker, un ve şekerli sıvılar gibi basit karbonhidratların da benzer etkileri bulunuyor Bu nedenle tahıl, meyve, sebze ve diğer besin grupları ile şeker tüketiminin sınırlandırılması gerekiyor.

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti