Reklam
  • Reklam
ABD’nen eski Ankara elçisi: Erdoğan’ın bir yanı Putin diğer...

ABD’nen eski Ankara elçisi: Erdoğan’ın bir yanı Putin diğer yanı De Gaulle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son çıkışının ardından ABD-Türkiye geriliminin akıbeti tartışılırken ABD’nin eski Ankara büyükelçisi James Jeffrey, ilişkilerin önünde ‘muazzam bir alan’ olduğu analizini yaptı.

16 Ocak 2018 - 11:46

Jeffrey, Erdoğan’ın aslında bölgedeki istikrarsızlığın Rusya ve İran’dan kaynaklandığının farkında olduğunu öne sürdü. Eski elçiye göre Suriye’deki ateşkes ihlalleri, Rusya ve İran’dan endişe duyan Türkiye’yi  “Amerikan kampına itiyor.”

‘İsteseler de ABD’den ayrılamıyorlar’

Erdoğan’ı ‘bir tarafı dünyaya 19’uncu yüzyıl merceğinden bakan Putin, diğer tarafı da Charles de Gaulle’ olarak tanımlayan Jeffrey “O ve çoğu Türk, ABD’den ne kadar bağımsız olduklarını göstermek istiyor ama yine de ayrılmıyorlar” dedi.

‘YPG’yi destekleyen uçaklar Türkiye’den kalkıyor’

Jeffrey şunları söyledi: “Amerika IŞİD’e karşı savaşta PKK bağlantılı grubun öncülüğündeki güce destek veriyor, Türkiye buna her gün tepki gösteriyor ama bu gücü destekleyen uçaklar büyük oranda Türkiye’deki üslerden kalkıyor. Erdoğan buna her gün izin veriyor. Rusya’dan S400 füze savunma sistemi alıyor ama aynı zamanda NATO, Türkiye’yi Afganistan’daki çabalarımızda en kritik dört ülkeden biri olarak görüyor. Türkiye-AB ilişkileri her zaman çukurda ama mülteci anlaşması Avrupa’nın istikrarında en önemli gelişmelerden biri. Dolayısıyla Erdoğan’ın aslında neler yaptığına bakıldığında, işbirliği açısından muazzam bir alan var.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti