Reklam
  • Reklam
28 YIL SONRA İLK KEZ CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR...

28 YIL SONRA İLK KEZ CUMHURBAŞKANINI SEÇİYOR...

Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in çeyrek asırdan fazla yönettiği Orta Asya ülkesi, 9 Haziran'da sandığa gidiyor. Biri kadın yedi adayın yarışacağı seçimleri, uluslararası kuruluşlar ve yabancı ülkelerden binden fazla gözlemci izleyecek.

22 Mayıs 2019 - 15:55

 

Kazakistan'da ülkeyi 28 yıl yöneten kurucu Cumhurbaşkanı  Nursultan Nazarbayev'in istifasının ardından 9 Haziran'da yapılacak seçimlerde 7  aday yarışacak.

Kazakistan, Nazarbayev'in 19 Mart'ta istifa etmesinin ardından 28 yıl  aradan sonra ilk kez yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanıyor.

9 Haziran'da yapılacak seçimlere, Merkez Seçim Komisyonu'na (MSK)  kaydolan Kazakistan Komünist Halk Partisi'nden Jambıl Ahmetbekov, Ult tağdırı  (Millet Kaderi) Ulusal Yurtseverlik Hareketi'nden Amircan Kosanov, Avul (Köy)  Halk Demokratik Yurtsever Partisi'nden Toleutay Rakhimbekov, Kazakistan  Cumhuriyeti Sendikalar Federasyonu'ndan Amangeldi Taspihov, Nur Otan Partisi'nden  Kasım-Jomart Tokayev,  Uly Dala Kırandarı (Ulu Bozkır Kartalları) hareketinden  Sad?-Bek Tügel, Ak Jol (Ak Yol) Kazakistan Demokrat Partisi'nden ise Daniya  Yespayeva katılacak.

Seçimin resmi sonuçları, 16 Haziran'da ilan edilecek.

Ülke siyasi hayatının en önemli olaylarından

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, konuya ilişkin  yaptığı yazılı açıklamada, seçimleri, Kazakistan siyasi yaşamının en önemli  olaylarından biri olarak tanımladı.

Büyükelçi Saparbekuly, seçimlerin, bağımsız Kazakistan tarihindeki en  rekabetçi seçimler olacağı umudunu verdiğini ve 7 adayın yarışacağı  cumhurbaşkanlığı koltuğu için Ak Jol Partisi'nin temsilcisi Daniya Yespayeva ile  ilk kez bir kadın adayın seçimlere katıldığı bilgisini verdi.

Kazakistan'da uzun süredir cinsiyet eşitliğini geliştirmek ve  kadınların iş ve politikadaki rolünü artırmak için adımlar atıldığını belirten  Saparbekuly, "Şu an bu emeğin meyvelerini topluyoruz. Sayın Yespayeva dışında,  kadınlar Kazakistan'da Parlamento Senatosu Başkanlığı, Başbakan Yardımcılığını ve  Eğitim ve Bilim Bakanlığını yürütmekte ve ayrıca Parlamento üyelerinin üçte biri  kadınlardan oluşmaktadır." ifadelerini kullandı

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti