Reklam
  • Reklam
100 YILLIK COŞKU !

100 YILLIK COŞKU !

Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında tüm yurtta coşkulu törenler düzenlendi. Kutlamaların merkezi ise kurtuluş meşalesinin yakıldığı Samsun oldu. Törenlere Başkan Erdoğan ve devlet erkanı ile siyasi parti liderleri tam kadro katıldı. Yurdun dört bir yanından vatandaşların akın ettiği programda konuşan Erdoğan, "Nasıl ki Gazi Mustafa Kemal işgale boyun eğenlere itibar etmeyip mücadelesini yürüttüyse biz de Türkiye'yi dimdik ayakta tutuyoruz" dedi.

20 Mayıs 2019 - 11:48

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 100. yılı dolayısıyla Samsun'daki Tütün İskelesi'nde tören düzenlendi. Törenlere Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanı Mustafa Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun da katıldı. Milli Mücadele'nin 100'ncü yılı nedeniyle yapılan törende konuşan Erdoğan, "Bugün, 19 Mayıs'ta Samsun'dan başlayarak 29 Ekim 2023'e kadar sürecek bir dizi 100'üncü yıl etkinliğine başlıyoruz. Her gün içeride ve dışarıda ülkemize kurulan bir tuzağı bozuyor, daha güçlü bir gelecek için azmimizi yeniliyoruz. 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim ruhu, 82 milyon nüfusuyla ülkemizin her köşesinde yaşıyor" dedi.

HEDEF TAZELEYECEĞİZ

Erdoğan, özetle şunları söyledi: Tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını tazimle yad ediyorum. Anadolu'ya ayak bastığımız günden bugüne kadar milletimizin bekası için gözlerini kırpmadan hayatlarını feda eden tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Daha önce Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılını kutladık. Bu günler gelecek hedeflerini gözden geçirme vesilesidir. Biz de bu yıl 19 Mayıs Samsun'a çıkış ile başlayıp, 22 Haziran Amasya Tamimini, 23 Temmuz Erzurum Kongresi'ni 4 Eylül Sivas Kongresi'ni anacak, hedeflerimizi tazeleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinin en iddialı demokrasi ve kalkınma hedeflerini ifade eden 2023 vizyonu hep kılavuzumuz oldu. Son 6 yılda üst üste yaşadığımız badirelerin enerjimizi ve kaynaklarımızı krizleri çözmeye yöneltmemiz sebebiyle bizi yavaşlattığı gerçektir. Ancak her şeye rağmen 2023 hedeflerine bağlıyız. Güvenlikte ve ekonomide saldırı dalgası halen bitmiş değildir. Her gün ülkemize kurulan bir tuzağı bozuyoruz. 19 Mayıs, 23 Nisan, 29 Ekim ruhu, 82 milyon nüfusuyla ülkemizin her köşesinde yaşıyor. Birileri faizi, döviz kurunu, enflasyonu; gizli açık ambargoları, yaptırım tehditlerini, hukuksuz nice işlemleri kendi mecrasında yürüyor olarak görüyor olabilir. Ama biz arkasındaki tezgahı çok iyi biliyoruz. Nasıl ki Gazi Mustafa Kemal işgale boyun eğenlere itibar etmeden sadece hakka ve halka inanarak mücadelesini yürüttüyse biz de aynı şekilde hareket ediyoruz. Kendi ülkesinin tökezlemesinden medet uman dahili bedhahlara, bütün bunlara rağmen Türkiye'yi dimdik ayakta tutuyoruz.

"BİZİM KIZIL ELMAMIZ GÜÇLÜ TÜRKİYE'DİR"​

DÜN akşam iftarda gençler ve sporcularla bir araya gelen Başkan Erdoğan, "Her milletin bir hedefi, bir kızıl elması vardır. Bizim kızıl elmamız da büyük ve güçlü Türkiye'dir" dedi. "Biz, 2 bin 200 seneyi aşan mazimize baktığımızda sadece ibret almayız. Daha büyük mücadeleler için cesaret de alırız" ifadelerini kullanan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, son 17 yılda milletimizin kollarına vurulan prangaları tek tek parçaladık. Öz yurdunda yıllarca parya muamelesi gören insanımıza yeniden özgüven aşıladık. Şayet bugün Filistin davasını sahiplenen, Afrika'ya el uzatan, Orta Asya ve Balkanlar'daki kardeşlerine sahip çıkan bir Türkiye varsa, bu ekonomi ile beraber diplomaside de imza attığımız zaferlerin meyvesidir."

​SİCİLİMİZDE YERİ YOK

OSMANLI'NIN takadi kesildiğinde yerini Cumhuriyetin aldığını söyleyen Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal, Samsun'a Osmanlı'nın en parlak subayı olarak ayak basmıştır. Arkadaşlarının her biri aynı payeyi taşıyordu. Son 1000 yıla baktığımızda dahi şunu görüyoruz. Ne soykırımın, ne zulüm ne de başka bir utancın bu sicilinde yeri yoktur. Osmanlı Birinci Dünya Savaşı'nda savaşırken arkadan vurulmuştur. Onca acıya rağmen milletimizin ihanetlerin en büyüğüne verdiği cevap sadece tehcirdir. Bir asırdan fazladır bizi suçlayanlar, yaşadığımız zulümleri görmezden geliyorlar. Fırsat bulduklarında bizi içimizden bölmeye, dışarıdan kuşatmaya çalışıyorlar" dedi.

ATA'NIN BAYRAĞI KARAYA ÇIKARILDI

Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadeleyi başlatmak için çıktığı Samsun'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkulu kutlamalara sahne oldu. Deniz ve kara askerleri, 19 Mayıs 1919 tarihinde Milli Mücadele'yi başlatmak üzere karaya çıkan Atatürk ve silah arkadaşlarının karaya çıkışını canlandırdı. Atatürk'ü temsil eden bayrağın karaya çıkartılması, duygu dolu anların yaşanmasına neden oldu.

​GENÇLER ANITKABİR'DE

KURTULUŞ ateşini yakan Ata'nın ebedi istirahatgahı Anıtkabir'de de tören düzenlendi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, gençler, sporcular ve öğrencilerden oluşan heyetle, A nıtkabir'deki törene katıldı. Aslanlı Yol'da yürüyüşe geçen heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Kasapoğlu, törenin ardından Misak-ı Milli Kulesi'nde bulunan Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı.

AKIN ETTİLER

SAMSUN İskele Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Türkiye'nin dört bir yanından gelen onbinler ellerinde Türk bayraklarıyla İskele Meydanı'na yürüyüşe geçti. 7'den 77'ye kadın ve erkeklerin yürüdüğü meydanda renkli görüntüler oluştu

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını açıkladı
İYİ Parti'de Aydın, Dervişoğlu ve Akalın başkan adaylığını...
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti
İzmir Milletvekili Ümit Özlale, İYİ Partiden istifa etti